Névadó pályázat nyertesei – folytatás

előző oldal —- következő oldal

A névadó pályázaton két név kapott első dijat.

Bató András a másik első díjas – Nimród névadó

A robotrepülőgép alkalmazásokra úgy bukkantam, hogy a HVG heti hírlevelében foglalt egyik linkre kattintottam.

Akkor körüljártam a témát és rábukkantam a pályázati kiírásra és még aznap este pályáztam.

Közel ötven éve vagyok rádióamatőr. Általános iskolásként kezdtem el ezt a hobbyt és az első működő rádióm határozta meg a további tanulmányaim.

Elektronikai műszerész szakma birtokában a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskolán műszaki szakoktató képesítést szereztem és angol állami nyelvvizsgát tettem.

A salgótarjáni 211. ISZI-ben szakmai gyakorlatot, informatikát és szakmai angol nyelvet tanítottam, később számítógép alkalmazástechnikai szaküzemmérnök oklevelet szereztem.

A szakdolgozatom témája egy vezetéknélküli adatátviteli berendezés hardver- és szoftver tervének elkészítése volt. A konzulensem Dr. Gschwindt András a BME MHT adjunktusa volt, aki a mai napig vezeti a Műegyetemi Rádióklubot.

A nyolcvanas évektől rendszeresen látogattam a klubot. Javaslatokat dolgoztunk ki nemzetközi konferenciákra, amiken több alkalommal is részvettem. Később a klub rendes tagja lettem.

A rádióklub fő tevékenysége a műholdak követése és alkalmazása rádióösszeköttetések létesítésére. Ezt a tevékenységet hosszabb ideje innen a lakásomról is folytatom.

Jelenleg igen népszerű a különböző egyetemek által készített mikro-szatelliták követése, a telemetria adatok vétele.

Igyekszem a jelenleg repülő műholdak követésével szerzett tapasztalatokkal segíteni a MASAT-1 magyar műhold követésére való felkészülést.

Két alkalommal voltam egyik szervezője a Dr. Simonyi Károly repülése során a vele való rádióösszeköttetések fenntartásának. Több alkalommal beszéltem vele és az ISS más asztronautáival. Emellett használtam az űrállomás átjátszó üzembe kapcsolt rádióját.

Mintegy ötven alkalommal utaztam európai légitársaságokkal konferenciákra, workshopokra, tanár- és diákcserét is vezettem. Egy EU pályázat megnyerésével két év során négy hetet töltöttem Dublinban az RTC Tallaght főiskola telematikai kurzusán.

————————————————————————-
Az első magyar robotrepülőre kiírt
névadó pályázat
nyertesei bemutatkoznak:
Varga RichárdBató AndrásVarga András
————————————————————————-

1970 óta van rádióamatőr adóengedélyem. A hívójelem HA6NN.

A robotrepülőgép elnevezéséhez az adta az ötletet, hogy emlékezetem szerint Homoki-Nagy István egyik természetfilmjében -amit még gyerekkoromban láttam – szerepelt egy Nimród nevű sólyom.

Emellett a Nimrod király mint Hunor és Magyar apja a legrégibb ősünk, maga a kezdet.

Ezért javasoltam az első magyar robotrepülőgépnek a Nimród nevet.

előző oldal —- következő oldal

Korábbi anyagunk:
A névadó pályázat eredményhirdetése

A szponzorok linkjei:
Vértes Hotel Siófok
Wizz Air Diszkont Légitársaság
Alabástrom Panzió Bogács

STA TRAVEL