A Malév 65 éve

Vissza a Malév retro cikkbe

A Malév jogelődje a Maszovlet 1946. március 29-én jött létre, az első járatok pedig 1946. október 15-én ünnepélyes külsőségek között indultak el a Budaörsi Repülőtérről Szombathelyre és Debrecenbe.

1946-1954

1946. március 29-én írták alá azt az egyezményt, mellyel létrejött a Malév jogelődje, a Maszovlet, a Magyar-Szovjet Polgári Légiforgalmi Részvénytársaság. A működés beindításához a legfontosabb feltétel adott volt, hiszen a Budaörsi repülőtér viszonylag épségben vészelte át a háborús eseményeket.

Az induláshoz szükséges másik feltétel 1946 augusztusában teljesült, amikor megérkezett a Szovjetunióból az első öt, 21 személyes Li-2-es utasszállító, majd ugyancsak öt, háromüléses Po-2-es taxigép. 1946. október 15-én ünnepélyes külsőségek között indították el a Budaörsi repülőtérről az első két Maszovlet-járatot, Szombathelyre és Debrecenbe.


OLd timer LI-2 Malév színekben Budaörsön,
minden kép nagyítható

1947-ben indultak el a Maszovlet első, külföldi különjáratai, majd megnyílt a menetrend szerinti prágai járat is. Fontos változást hozott a Maszovlet életében a Ferihegyi repülőtér 1950. május 7-i megnyitása.

1954. november 6-án jelent meg Magyarország és a Szovjetunió közös közleménye vegyes vállalataik megszüntetéséről. Ezt követően, 1954. november 26-tól kezdhette meg önálló tevékenységét – a Maszovlet jogutódaként – a Malév, a Magyar Légiközlekedési Vállalat.

A Malév megalakulását követően megindult a géppark korszerűsítése. A Li-2-es gépeket felváltotta a már kétszerte nagyobb kapacitással és sebességgel rendelkező IL-14-es, melyből az első gép 1957 tavaszán érkezett a Szovjetunióból, amit 1958 végéig még hét másik követett.

A szükséges államközi légügyi egyezmények megkötését követően megkezdődött a Malév menetrend szerinti, európai útvonalhálózatának kiépítése is. A Malév és Ferihegy alig néhány esztendő alatt felzárkózott Európához.

A ’60-as évek

1960-ban a Malév az akkori szocialista országok közül elsőként állította forgalomba az Il-18-as, légcsavaros-gázturbinás repülőgépet, mely a hatvanas évek meghatározó típusa volt. Gyakorlatilag e gép adottságaira építve fejlődhetett tovább a hatvanas években a Malév útvonalhálózata, s nyílhattak meg az első járatok a Közel-Keletre és Észak-Afrikába.

Highslide JS

Il-18 a Ferihegyi Repülőgép Emlékparkban

1969-ig menetrend szerinti járatot indított a Malév Londonba, Helsinkibe, Münchenbe, Athénbe, Kairóba, Milánóba, Nicosiába, Damaszkuszba, Kijevbe, Bejrutba és Isztambulba. 1969-ben már 28 ország 33 városába indultak Ferihegyről Malév-gépek.

A hatvanas évekre esik a magyarországi belföldi légi forgalom fokozatos szűkülése, majd megszüntetése is.

A Jet korszak (1969 – 1988)

Az első 68 személyes Tupoljev Tu-134-es sugárhajtású utasszállító 1969 nyarán került menetrend szerinti forgalomba a Malévnál. Ezzel párhuzamosan a légitársaság Il-14-es gépeit kivonta a forgalomból.

A Tu-134-esek érkezésével induló „JET” korszak egyben a gépek új formátumú, modern vonalvezetésű külső festését is hozta. A karcsú, kecses típus példányai egészen 1999-ig teljesítettek szolgálatot a vállalatnál.

A flotta további modernizációjaként az Il-18-asok felváltására, a Malév 143 személyes Tu-154-es gépeket vásárolt, melyek az 1974-es nyári menetrendi időszaktól álltak forgalomba.

Highslide JS

TU-154 a Ferihegyi Repülőgép Emlékparkban

Az 1980-as évek végére a társaság évente már rendszeresen több mint egymillió utast szállított, és 30 ország 40 városába indított járatokat. Az éves árbevétel szempontjából a társaság az ország első tíz vállalata közé tartozott.

Az évtized végére a Malév megkezdte a géppark modernizációjának újabb szakaszát. Egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a Tu-154-eseket, a flotta akkori gerincét hatékonyabb légi járművekkel kell felváltani.

A Magyarországon és a Kelet-Európán végigsöprő politikai változásokkal párhuzamosan a Malév elsőként kapta meg a szükséges kormányzati jóváhagyást a nyugati légi járművek bérletéhez. Ettől fogva repülnek a vállalatnál amerikai gyártmányú Boeing-737-es típusú repülőgépek.

Folytatás a következő oldalon

STA TRAVEL