Talabos Gábor 60

Talabos Gábor a magyar kisgépes repülés egyik ikonja ma hatvan éves. Isten éltesse és repüljön, tevékenykedjen a repülésért még sokáig.

Gábor a vitorlázó repülésben és motoros műrepülésben versenyzőként és edzőként, versenybíróként is letette névjegyét. A Red Bull Air Race magyar futamai nélküle nem jöhettek volna létre, Besenyei Péterrel egykor Tökölön kísérletezték ki a gyakorlatban a verseny elemeit.

Gábor mind a mai napig folyamatosan részt vesz a magyar repülési örökség ápolásában, bemutatásában is. Hétköznapokon pedig Tökölön repülőteret üzemeltet. Vázlatosan, gazdag linkeléssel nézzük eddigi életműve négy területét.

Vitorlázó repülés

Az első önálló felszállása után elég volt 11 év a gyémántkoszorúhoz, ami a vitorlázásban a legmagasabb minősítés. A gyémánt egy 5000 méteres magasságnyerést igényel a termikek hátán. Hozzá egy 300 kilométeres céltávú hurokrepülést és egy 500 kilométer céltávú szabad repülést kell teljesíteni.

Taurus motoros vitorlázógép

Gábor 1984-től közel tíz éven át vitorlázó műrepülő volt, ahol a válogatottságig vitte, egy hete Matkópusztán a vitorlázó műrepülő világbajnokságon bíráskodott legutóbb. Oktató tevékenysége e területen is folyamatos, napjainkban is vezet egy iskolát, ahol már Taurus motoros vitorlázógéppel repülnek.

Motoros műrepülés

Gábor 1989-96-ig motoros műrepülő válogatott volt, később Besenyei Péter földi szeme, segítője. Majd edző, Illés Tamás és Nádas Tamás személyében két világbajnokot nevelt.

Gábor a Trénerben

Nemrég a magyar motoros műrepülő válogatott szövetségi kapitánya volt és nemzetközi versenyeken mind a mai napig bíróként közremüködik. Néhány éve pedig retro műrepül, bemutatókon az általa felújított és a képen látható legendás Zlín 226 Trénerrel.

Red Bull Air Race

Besenyei Péter az ezredfordulón kitalált egy közönségvonzó, pörgő műrepülő versenyt, a világcég Red Bull a maga pénzügyi és marketing erejével rábólintott, az Air Race bölcsőjénél ott volt Talabos Gábor is. Szabályok, kísérletek, első verseny szervezése több mint tíz éve a tököli repülőtéren történt.

A nagy siker és az ötvenezres tököli közönség szétfeszítette a kereteket, bekerült a verseny magyarországi futama a Parlament elé. Gábor a Duna feletti versenyt folyamatosan tanácsadóként segíti és versenyrepteret biztosit a gépeknek Tökölön.

A Besenyei – Talab duó a versennyel rutinná segítette a Lánchíd alatti átrepülést, amit először tizenöt éve egy filmforgatáson mindkét parton tömegek csodáltak. A tömegek évente a Red Bull versenyen egyre gyarapodtak, ami már nyolc szezonon át okoz örömet és szerez Magyarországnak hírnevet. Az idei versenyt a rossz idő is csak korlátozni tudta.

Repülni JÓ Youtube csatornája

Duna-specialistaként Gábor szervezi és irányítja a Nagy Futam repülős részét is, idén mindezt közelről is láthattam.

Magyar repülési örökség ápolása

Csak a fontosabbak emlitem: nélküle nem emelkedett volna levegőbe a MíG-15-ös, nem repülne ma ötven évesen a Tréner.


A MIG 15 UTI berepülése Szolnokon

Gábor részt vett a Gold Timer alapítvány további hagyományőrzésében, de ő szervezte meg a magyar motoros műrepülés száz éves évfordulójára a százgépes köteléket is. A ködös időjárás szomorú fintora volt, hogy a kötelék csak Tökölön szökkenhetett.

Repülőtér üzemeltetés

Gábor egyébként szerencsés embernek mondhatja magát, mert ott lett először vezető, ahol megérintette őt a repülés. Őcsénybe a kilencvenes években visszatért igazgatónak. Majd a Tököli Repülőtér következett, előbb tulajdonosként, majd néhány éve napjainkig saját cégével üzemelteti azt.

Gábor a kisgépes fellegvár, a tököli repülőtér igazgatója. Sok forró nap a toronyban, jó néhány géptípushoz való pilótatudás, napi küzdelem a fenntartásért és a fejlődésért.

REPJEGYVADÁSZ

Talabos Gábor néhány éve megkapta a Magyar Polgári Repülésért Érdemérmet, a képen egyik lányával az ünnepségen. Ancsi mostanában asszisztense a papának a bíráskodásban, míg Gábor fia Talabos Gábor junior pedig segít neki a versenyek szervezésében.

Címkék: akrobata    pilóta    rendezvények    sport    vidéki repterek    vitorlázók

1 hozzászólás

  1. Horváth György

    2016. augusztus 5. @ 20:09

    Kimaradt: Kiváló nótafa. Erre is legyen nagyon büszke mert azt mutatja, jó közösségi ember.

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL