Besenyei Péter 60

Besenyei Péter nemcsak motoros műrepülő világ- és Európa bajnok és a légi bemutatók ünnepelt sztárja itthon és külföldön, hanem…Isten éltesse Pétert és még rengeteg égi piruettet kíván neki a Repülni JÓ születésnapja alkalmából.

péternyito

A klasszikus versenyző

Péter sokszoros magyar bajnok, világ és Európa bajnok, új elemek kitalálója, aki inkább a szabadon választott programokban nyújtott teljesítményével alapozta meg világhírét.

A levegő zongoristája

Péter többször elmondta, hogy a légi bemutatókra, új figurák kitalálására inspirációt legtöbbször a zongorázás közben kap. Ide idézzük egy hazai repülését benne a „részeg” pilótával és egy távoli, Maldív szigeteki légi bemutatóját.

A gyorsasági repülőverseny keresztapja

Mivel klasszikus versenyzőként mindent elért, ezért az ezredfordulón kitalált egy új gyorsasági repülőversenyt, amit a Red Bull gazdasági és média ereje terjesztett el a világon. Az első versenyen, Tökölön a pilóták még betont is érintettek, diadaliv alatt repültek át, majd úgy alakult ki a főként víz felett kapukat kerülgető szisztéma.

tokol1

Pétert versenyzőként a Red Bull Air Race-n a többiek lassan utolérték, ezért magyar versenygépre váltott, de nem szerették az istenek, mert mire a gép beérett volna, addig a verseny szünetre vonult. Visszatértekor pedig megváltoztatták a szabályokat, ezért Péter később tucat gépre váltott, majd tavaly versenyzőként befejezte a sorozatot. Mindent megtett azért, hogy a legtöbb verseny a Duna fölött legyen és Budapest emblematikus épületeit a háttérben minél többen lássák a világon.

A magyar versenygép megálmodója, örökös berepülője

Amikor már nem jöttek úgy az eredmények, Péter pontosan tudta, hogy miként lehetne jobb gépet építeni és ehhez talált magyar partnert is, így jött létre a Corvus Racer 540. Megidézzük a világbemutatóját és a képen az utolsó találkozásomat vele Tökölön az idei Nagy Futamon.

tököl333

A Corvus Racer csak a gyorsasági repülőversenyből ment nyugdíjba, Péter vele bemutatózik és termeli a rekordokat, reméljük, még ebből sok-sok a jövőben is mindkettőjükben benne maradt.

Rekord rekordok hátán

Csak néhányat a sokból. Kölcsöngéppel átrepült egy hegyhasadékon Kínában, majd 2001-ben feketéllett a Duna part a közönségtől, amikor megnyitotta az azóta általa is sokszor ismételt Lánchíd alatti átrepülést, nemcsak talpon, hanem háton is. Vagy nemrég felszállt az Erzsébet hídról és a szoros falak között végig repülte a Korinthoszi csatornát.

alagut

Szerintem a Váralagútból való kirepülés még Péter bakancslistáján hátra van.

A nagy hohoho- horgász

Péter régóta már egy repülési ikon, aki bölcsen kombinálja az extra légi terheléseket pihentető hobbikkal, ahol szintén imádja a rekordokat.

halacska1

Végül Isten éltesse Pétert és még rengeteg égi piruettet kíván neki a Repülni JÓ születésnapja alkalmából.

Címkék: akrobata    hiresség    lélegzetelállító    pilóta    repülőnapok    sport

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL