Vendégbejegyzés a Red Bull Air Race idei ausztriai futamáról

Tavaszi hóesés, változatos időjárás, érdekes programok és izgalmas futamok, ez volt a Red Bull Air Race 2016-os második futama. Németh Gábor – akit kiváló osztrák tárgyú repülős fotói okán inkább sokan GABOR-WINDvisual néven ismernek – beszámolója szövegben és képben.

gaborcim

A helyszín adottságai miatt kicsit tartottam a rendezvénytől, mivel 2015-ben a teljes első napot elmosta az eső és egyetlen repülőt sem láthattunk aznap. Az idei versenynap hajnalán is esőben indultam Spielberg felé, így a napfelkeltét már a pálya mellett láthattam volna meg (ha lett volna), de már annak is örültem, hogy ott már nem esik.

A rendezők és szervezők már készülődtek, rengeteg jól megközelíthető parkoló várt az érdeklődőkre, és egy kisebb várakozás után már be is engedtek a nézői területekre. A jegyek ellenőrzése után a „hangárok” mellett közelíthettem meg a főszponzor nevével jelzett tribünt, ahonnan jól látható az egész pálya, valamint a betétprogramok jelentős része is (ezt tovább segítették a kivetítők).

A délelőtti Challenger Class résztvevőit nem ismertem, Őket most láttam először versenyezni, ráadásul a futamukra a szomszédos (katonai) reptérről érkeztek, így a gépeket sem nézhettük meg a helyszínen, de nagyon kíváncsi voltam a szereplésükre, különösen a versenysorozat első hölgy résztvevőjére.

arch

Az osztrák Hannes Arch. mögötte a szurkolói,
nem tudott hazai pályán nyerni

Az rögtön szembetűnő volt, hogy az utánpótlás által használt gépek lassabbak a Master Class repülőinél, de a fiatalok lelkesen küzdöttek, viszont több esetben hibáztak is, így sokszor láthattuk élőben, hogyan javítják ki szinte pillanatok alatt a Pilonokat. A hölgy repülését nagy taps fogadta, mivel hihetetlen küzdeni akarással és komoly tempóval suhant végig a Pilonok között, de sajnos Ő is hibázott, így az igazi tudása nem mutatkozott meg a végső eredményében.

A Master Class versenyzői a két tribün között gurultak fel a pályára és onnan szálltak fel, így viszonylag közelről fotózható volt a mezőny. A versenyzők arra nagyon figyeltek, hogy a felszállásra várakozásuk közben a nézők és fotósok jól láthassák és fotózhassák gépeiket, ezzel is alaposan kiszolgálva a szponzoraik igényeit. Végig kiélezett küzdelem zajlott a Masterek között, a nézők állva és őrjöngve figyelték az eseményeket annak ellenére, hogy kizárólag a futamok alatt esett a hó…

pilóták

Pilóták nyitóköre, mögötte az eredményhirdetés

Nagyon szimpatikus jelenség volt, hogy a szurkolók nem ellenfelek, mindenki örült a másik fél sikerének is, valamint a pálya környékén több helyen is felismerhetőek voltak a szurkolói táborok a kisebb-nagyobb zászlókról, vagy épp a fűre terített hangárnyi méretű feliratos pólóról.

Napközben több helyen is próbáltam fotózni, mindenhonnan jól látható a verseny, de a biztonsági területek nagysága miatt több esetben is kevésnek bizonyult egy 300-as teleobjektív a fotózáshoz. Természetesen a feliratos emléktárgyak gyűjtői is megtalálhatták, amire vágytak, valamint mindenhol volt lehetőség étel-ital utánpótlás beszerzésére, a 2015-ös verseny alkalmával pedig esőkabátot is kapott minden vendég.

A betétprogramok között volt repülőmodell bemutató földön és levegőben, a rövid szünetekben bmx-bemutató, szimulátor, gokartozási lehetőség és versenyautó kiállítás, majd kora délután a versenyautók hosszasan köröztek a spielbergi versenypálya aszfaltján, a nap végén pedig egy csodálatos vitorlázó géppár műsorát nézhettük végig, már majdnem természetes, hogy szakadó hóesésben.

434133

Sok-sok kép még Gábor oldalán a Galériában

Aki járt már a Red Bull Ringen, vagy esetleg a korábbi Airpower eseményein az tudja, hogy a két helyszínt pár kilométer választja csak el egymástól, így a katonaság légiereje is tiszteletét tette a Red Bull Air Race futamán, kiállítottak egy Black Hawk helikoptert, a futamot pedig egy nemzeti zászlóval érkező helikopter nyitotta meg. Én nagyon vártam egy esetleges Eurofighter áthúzást is, de talán majd legközelebb…

Címkék: akrobata    képtár    pilóta    rendezvények    sport    vendégbejegyzés

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL