Modern városok, vidéki repterek

Jól járnak a vidéki megyei jogú nagyvárosok a kormány Modern városok programjával a repülés területén is. Tegnap a Békéscsabai Repülőtér bővítéséről kötöttek szerződést.

csaba1

Jó néhány éve szerencsém volt egy csoporttal Budapestről Békéscsabára egy L410 típusú 19 személyes utasszállító repülőgéppel a képen látható módon megérkezni. Akkor még friss volt az új pálya, csak rövid, amely maximum kisebb jetek fogadására alkalmas.

Gyula városa vezetői már akkor is nagy fantáziát láttak a fapadosokban, mától már érdemes új szállodákat tervezniük, befektetőket vonzaniuk. A csabai reptér három város között fekszik, így Békéscsaba, az ország éléskamrája és Békés fejlődését is szolgálhatja.

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap Békéscsabán a szerződés aláírásakor azt mondta: „….4,1 milliárdból pedig fejlesztik az önkormányzati kezelésben, de állami tulajdonban lévő repteret, első ütemben meghosszabbítják a kifutópályát, hogy az nagy gépek fogadására is alkalmas legyen.” (hirado.hu)

békéscsaba2

A képen duplán látható LHBC reptér jelenleg egy 1300X30 méter méretű aszfaltpályával rendelkezik, amit legalább a győri reptér fejlesztéséhez azonos méretben célszerű bővíteni. Győr-Pér reptéren a pálya hasonló szélességben 2030 méter hosszú.

A nagyobb gépek fogadásához nem elég a pályahosszabbítás, terminál bővítés, leszálló rendszerek és előterek meg még sok más építése is szükséges. De jó helyre megy a pénz, mert nemcsak a turizmus területén, hanem az iparban is ösztönzi a befektetőket és a forgalmat. Debrecen repülőtere és ipari parkja erre a legjobb példa, amit szintén a Modern városok programban is fejlesztenek.

Ebben az évben ez már a második komoly vidéki reptérfejlesztési hír. Februárban szintén a Modern városok program keretében Kecskeméten a szerződés aláírása után a miniszterelnök elmondta, hogy „…egy polgári célokat szolgáló új kifutópályát építenek a kecskeméti repülőtérre”.(hirado.hu)

A változások kapcsán megidézzük egy hét évvel ezelőtti interjúnkat Vadász Lászlóval, a Vidéki Repülőterek Szövetsége elnökével.

Címkék: diszkont    hirek    polgári    repülőtér    vidéki repterek

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL