Mutsch Ungarn Reisen 15. szezonnyitója a Hévíz-Balaton Repülőtéren

Szombaton a jubileumi szezonnyitóra a Lufthansa egy Boeing B737-300 Classic repülőgéppel érkezett Frankfurtból, fedélzetén 122 utassal. Riportunk az ünnepségről.

lufthansa1

Josef Mutsch 20 éve alapította Hévízen a családi céget, saját példáján mutatta be a hévízi gyógyvíz gyógyító erejét, német vendégeket hozott a városba. Öt év egyre intenzív buszos beutaztatás után 2002-ben megállapodott a Lufthansával a sokkal kényelmesebb charter repülésben.

Az ünnepi gép már a levegőben volt, amikor a terminálon a cég az alapító család jelenlétében sajtó tájékoztatót tartott. Az idén 70 éves Mutsch úr már nyugdíjba ment, a vállalkozása többségét eladta a PA Touristik cégnek.

lufthansa21lufthansa22lufthansa23

A sajtótájékoztatón Glázer Tamás, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese elmondta: a magyarországi beutazó turizmus legfontosabb küldő piaca Németország, ahonnan tavaly 550 ezer vendég érkezett és ezek az utazók kétmillió vendégéjszakát töltöttek magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken. A turisztikai szakember kiemelte: a német turisták második legkedveltebb célpontja Hévíz és a gyógykezelések miatt itt töltik a leghosszabb időt a sokat költő vendégek.

A turisztikai cég ügyvezetője, Kultsár Judit felidézte az elmúlt 15 év nehezebb és örömteli pillanatait. Az indulást a szocreál szegényes sármelléki reptéren, majd az évtized végén a válságokat, amikor csőd biztosok egymás kezébe adták a kilincset, de ennek ellenére a reptér igazgatósága kitartott mellettük, erőn felül fogadták a gépeiket.

lufthansa31lufthansa32lufthansa33

Örömteli pillanat volt a múlt évtizedben a terminál átadása, a reptér korszerűsítése, majd a nehéz évek után 2012-ben a hévízi Önkormányzat gazdasági társasága átvette a működtetést, azóta biztos alapokon állnak. Idén a frankfurti Lufthansa-járaton kívül a belga VLM légitársaság gépeivel Düsseldorfból, Friedrichshafenből, Berlinből és Hamburgból szállítanak repülőgéppel utasokat.

Végül Papp Gábor, Hévíz város polgármestere elmondta: a tavalyi, a korábbinál kevesebb orosz turista miatt a repülőtér szempontjából válságév volt. Idén a tavalyi 22 ezerről 25 ezer utasra számítanak. Hét német nagyvárosból jönnek 2015-ben heti rendszerességű charterjáratok Sármellékre, de növekszik a törökországi charterek száma is és júliustól ismét érkeznek gépek Moszkvából.

repjegyvadász1

A város évente több tízmillió forintot fordít az üzemeltetésre, de az Turisztikai Zrt. és a Nemzetgazdasági, illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is rendszeresen nyújt támogatást. A város továbbra is elkötelezett a reptér működtetése mellett, a hagyományos légitársaságok jobban fizető utasokat hoznak, de a fapadosok elől sem zárkóznak el.

lufthansa41lufthansa43lufthansa42

A sajtótájékoztató után helyszíni kapcsolás volt a királyi televízióban, én a reptér igazgatóját, Benkó Attilát kérdeztem a Mutsch Ungarn Reisen súlyáról a reptéren. Az igazgató elmondta, hogy a német hévízi utazási iroda az egyetlen, aki minden szezonban hozott járatokat, a nehéz időkben ők voltak a repülőtér életben tartói. Ők a legnagyobb partnerek, jelenleg évi száz járatot üzemeltetnek, a tíz év alatt közel ötvenezer utast repültettek a térségbe a repülőtérre.

Lassan jelezték a gép érkezését, korábban már a népi táncosok is átestek a biztonsági vizsgálaton. A Boeinget a szokásos vízkapu fogadta, majd az alapító és az ügyvezető a lépcső alján minden utast személyesen üdvözölt. Az utasok a terminál felé sétálva az erős szélben is élvezték a betonon a magyar csárdást, néhányan a végén csatlakoztak a fiatalokhoz. Kattintson a videónkra.

lufthansa51lufthansa52lufthansa54

Az ünnepség Mutsch úr köszöntésével ért véget. A vezérigazgató helyettes és a polgármester mellett direkt ezért utazott ide a járattal Henry Reutel Lufthansa manager, aki annak idején a német vállalkozóval nyélbe ütötte a hévízi charter járatot és azóta is gondozza. Az utasok vastapssal emelték pezsgős poharukat a sikeres folytatásra. Úgy legyen.

Címkék: hirek    légitársaság    rendezvények    repülőgép    repülőtér    vidéki repterek

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL