Elon Musk vasakaratának diadala, végre visszaszállt a drón hajóra a SpaceX rakétája

Két napja Elon Musk, a SpaceX alapító és vezér első alkalommal sikeresen visszahozta a Falcon9 rakétát az óceánon álló drónhajóra, ahol a rakéta a hullámzásban is beleállt a platóba, mint a cövek. Vajon miért erőltette ezt a megoldást a milliárdos, amikor már a rakéta korábban sikeresen landolt a földön?

hajón

Musk az üzlet miatt egy olyan megközelítést vitt az űriparba, hogy az eszköz kisebb hibával is működjön. Rég volt már, de az első NASA-nak a Nemzetközi Űrállomásra vállalt űrfuvarba is becsúszott egy kis baki. A Falcon rakéta mögött azért van a kilences szám, mert ennyi motor hajtja. Musk olyan programot adott alá, hogy nyolc motorral is teljesítse a feladatot, amire az első küldetésben szüksége is volt.

A drónhajó is ugyanezt az elvet követi, mert ahogy jön lefelé a rakéta a saját lábán, a drónhajó mozog vele, ezt a földön csak egy kiszáradt sóstóban lehetne megtenni. Ezért találta el a korábbi alkalmak során mindig a rakéta a hajót, csak nem tudott rajta megállni.

repjegyvadász1

De a drónhajó nemcsak erre jó. A fellövés az űrbe ferde pályán történik, így a szárazföldre való visszatérés jelentősen több üzemanyagba kerül, ahogy az alábbi ábrán kiválóan látható. A zseniális húzás az aprópénz effektus, nemcsak a rakéta használható fel újra, hanem így a rövidebb út miatt akár két fellövésre is elég a korábbi üzemanyag.

ábra1

Elon Musk olcsó tömeg termékké teszi az űrszállítást és az űrutazást. A drónhajóra szállás egy újabb kis lépés az üzletnek, ami hatalmas lépés az emberiségnek, hogy Amstrong első Holdra szálláskor mondott szavait is belevigyük a mondatba. Jővőre startra kész a hétszemélyes űrkabin is, amit szintén a Falcon9 repit majd a magasba, lehet, hogy éppen ez a példány?

Talán Elon Musk a világűrből jött, nem véletlenül ihlette meg a Vasember filmsorozatot. Elképesztően zseniális, hogy valaki egyszerre pozitívan felforgassa a SpaceX cégével az űripart, vagy a minap a Tesla 3 modell villanyautóval köznapivá tegye az új technológiát. De ezzel együtt Musk a vasutat se hagyja békén a Hyperloop-pal, miközben már szervezi az emberiség Marsra való kitelepülését.

De apró projektek is akadnak Musk fejében, például egy villanyrepcsi. Reméljük, ott is behozza a vizes kombinációt, ami nagyon meglökné a világon a hidroplán iparát.

Címkék: arcképek    drón    hirek    ujdonságok    űr

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL