Beindul a RX1E kínai elektromos hajtású kisrepülőgép sorozatgyártása

A kínai kétszemélyes elektromos hajtású kisgép tavaly megkapta a kínai légügyi hatóságtól a típus alkalmassági bizonyítványt és ebben a hónapban megkezdik a sorozatgyártását. Utast is szállíthat.

rx1

Valahol Észak-Kínában egy tartományi fővárosban a légi iparral foglalkozó egyetem és egy kereskedelmi pilóta iskola gründolta Liaoning Ruixiang néven a gyártó céget. Öt év alatt eljutottak a sorozatgyártás kapujába, lehet, hogy ez világrekord. A gépet megalkotó ősz hajú vezető tervező – lent a képen a bemutatón – legfontosabb célként az olcsó repülés motívumát emelte ki.

Az erőmű négy darab aksi, amit 90 perc alatt töltenek fel egy amerikai dolcsinál kevesebb pénzbe kerülő áramból, szinte ingyen. Ezzel 40-60 perc repülésre alkalmas a gép, a közel 15 méteres szárnyfesztáv miatt szerintem még vitorlázni is tud.

8710

A sárkány tiszta kompozit, 3000 méterig emelkedhetnek vele és 120 kilométer óránként a sebessége. A kicsi hatótáv miatt útvonalra nem ajánlott, de a pilótaképzés mellett városnézés, légi fényképezés, rendőr őrjárat, meteorológiai feladatok a kezdeti felhasználási irány.

A repülőgép megfelel az LSA követelményeknek, ezért a világon fele annyi idő, húsz óra alatt lehetne rá pilótaengedélyt szerezni, de nem tudom, hogy ez Kínában miként működik. Rengeteg kiállításra viszik a gépet az egész világon, így nemcsak a hazai piacot célozzák.

Négy gép már repül, az idén húszat terveznek a képen látható nem túl nagy gyártási csarnokban. De már tervezik és az év második felében építik az új gyárat, ami 100 gépet fog 2017 évtől kibocsátani.

245

Másrészt dolgoznak olyan akkumulátorokon, amellyel a repülési időt a duplájára tudják majd emelni. Végül napirenden van a négyüléses változat is.

Az RX1E 150 ezer dollár körüli árával kissé hátrányba lesz a Pipistrel Alpha Electro gépével, ami egy régi bevált típus elektromos hajtású változata lesz, de még nem kapható.

Címkék: elektromos hajtás    hirek    polgári    repülőgép

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL