Átadták a HungaroControl 3D torony szimulátorát a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kampuszán

Miniszteri ünnepi beszédek, együttműködési megállapodás aláírása, a 3D torony szimulátor működésével való ismerkedés volt a program az átadáson, utóbbiról bővebben írunk.

torony55

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter az átadáson azt mondta, a HungaroControl egyre fontosabb szereplővé válik a nemzetközi polgári és katonai légiforgalmi irányításban, és példaként említette, hogy a magyar szakszolgálat végzi a koszovói magas légtér irányítását Budapestről. Hangsúlyozta továbbá, hogy a légi navigáció “szuperszonikus” sebességgel fejlődik, ebben a magyar szakemberek élen járnak.

Simicskó István honvédelmi miniszter beszédében azt hangsúlyozta, a szaktárca feladata az ország védelme földön, vízen és levegőben is, és szükség van a repülésbiztonság minél magasabb szintű kiszolgálására, a képzés minőségének fejlesztésére.

A Honvédelmi Minisztérium és a HungaroControl közötti együttműködéssel kapcsolatban kiemelte, hogy ennek köszönhetően több és jobban felkészült szakembert tudnak képezni, ezzel hozzájárulva a biztonság növeléséhez.

torony33

Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója szerint a katonai és polgári légiforgalmi együttműködésnek több évtizedes hagyománya van, négy éve a szakszolgálat képezi a katonai irányítókat, és az új szimulátorban is folytatják a közös szakképzést.

A szimulátor átadásával egyidejűleg a légiforgalmi szolgálat és a Honvédelmi Minisztérium stratégiai megállapodást kötött egyebek mellett a polgári és katonai irányítóképzésben való hatékonyabb együttműködésről.

A szimulátor két szobából és három funkcionális egységből áll. A belső szoba sarkában a tanári asztal, ahol megszabják a feladatot. Kiválasztják hozzá a repteret, a le-felszálló gépeket, hozzáadják a körülményeket.

Jelenleg három polgári (Budapest, Sármellék, Debrecen), illetve három katonai (Szolnok, Pápa, Kecskemét) és egy fiktív repülőtér lehet a torony irányítási szimuláció tárgya.

torony10torony11torony9

A repterekre havat, jeget, ködöt, szelet, éjszakát, vagyis bármilyen időjárási és egyéb körülményeket lehet betáplálni. Mi napfényt láttunk és a pápai katonai repteret.

A légtérben a Pápán főszereplő Boeing C17 katonai szállítógép közeledett, a levegőben más katonai gépek is részt vettek a forgalomban. A reptéren pedig a leszállás várás mellett készültek a felszállásra.

Ahhoz, hogy a szimuláció valóságos lehessen, az első szobában álpilóták vezetik a gépeket a belső szobában levő két légi irányító utasításának megfelelően. Ezeket a számítógépes rendszer a 180 fokos körképernyőn élethűen megjeleníti.

További részleteket a 3D torony szimulátor működéséről majd egy későbbi riportunkban tervezzük.

Címkék: katonai    légi irányitás    Pápa    pilóta    polgári    repülőgép    repülőtér    szimulátor

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL