Helikopterleszálló uszály a Dunán

Parthoz kötve pihen és várja bevetését egy uszályra épített helikopter leszállóhely a Szentendrei szigeten. Nemrég ott jártam és megismertem a történetét is, amit fényképekkel közreadok.

repjegyvadász1

Decemberben előadást tartottam a hidroplánokról a Közlekedéstudományi Egyesület Hajózási tagozatában. Az előadásom után a tagozat elnöke Tóth Zoltán nyugalmazott rendőr ezredes, korábbi budapesti vizirendészeti vezető egy vízi heliport létrehozásának történetéről mesélt, amit akár meg is nézhetek. Pár hete találkoztunk a szigeten, megmutatta az úszóművet és ismertette a történetét.

heli44

Hét-nyolc éve a Dunacom Kft vette meg ezt a kavicsszállító uszályt, a komáromi hajógyárban teljesen kicseréltette a fenéklemezt. Ekkor jött az ötlet, a Margit szigettel szemben levő Rozmaring étterem előtt lehetne egy helikopter leszállóhely a Dunán. A tulajdonos bevont egy olyan repülési szakembert, aki akkor mát több vízparti heliport engedélyezési ügyeit intézte.

A Közlekedési Hatóság olyan teherbírású leszállóhely kiépítését írta elő, ami a Magyarországon repülő legnagyobb polgári helikoptereket is elbírja. A leszállóhelyet az uszályra a képen látható módon elkészítették.

heli8heli5heli9

Közben valaki lefoglalózta az úszóművet, a vevő a Dráva utca előtt kötötte volna ki, ahol a parton többnyire a Forma 1 autóversenyek időpontjában működik egy heliport. A kikötés végül nem jött létre, a Rozmaring előtt meg inkább szállodahajót akartak, így az uszály visszakerült a tulajdonoshoz és várja új gazdáját. Jelenleg csak a heliport lehetőségét rejti magába, élesítéséhez új eljárásra van szükség.

heli12

Tóth Zoltán kérdésemre elmondta, hogy a heliport engedélyt egy adott kikötési pozícióra lehet csak megkérni, körülötte a vízen egy kisebb hajózási tilalmi zónát kell kialakítani a leszálló helikopter rotorszele miatt. Elvárás az üzemeléskor, hogy egy kisgéphajó álljon készenlétben, az uszály nagyobb részére pedig akár éttermet, szaunát, vagy más létesítményt is el lehet helyezni. A raktér pedig teljesen száraz, raktárnak kiváló. Szerinte Magyarországon még nincs ilyen leszállóhely, de lehet, hogy Európára is igaz ez.

Bízzunk benne, hogy a cikk következő részét abból a helikopterből fényképezhetjük, amelyik majd egy frekventált turisztikai helyen leszáll erre az akkor már kicsinosított vízi helikopter leszállóhelyre.

Címkék: helikopter    hirek    képtár    repülőtér

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL