Új magyar nemzeti légitársaság Szuhoj SzuperJetekkel?

Egy új magyar nemzeti légitársaság alapításáról tárgyalt ma a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium illetékese és az orosz Szuhoj repülőgépgyártó képviselője hétfőn Budapesten – hangzott el az M1 aktuális csatorna híradójában.

repjegyvadász1

A tervek szerint a gyártó hat új repülőgépet és pénzt is adna a légitársaság létrehozásához. Az orosz cég először tavaly októberben egyeztetett erről a minisztériummal. A felek becslése szerint a magyar bruttó hazai terméknek (GDP) évente 110 millió eurós (34 milliárd forint) hasznot termelne egy nemzeti légitársaság létrehozása – hangzott el.

Jevgenyij Andrasnyikov, a Szuhoj polgári repülőgépek gyártásáért felelős vezérigazgató-helyettese a hírműsornak azt mondta, a cégnek és Szuperjet 100-as gépüknek kiváló ugródeszka lenne a magyar nemzeti légitársaság, ugyanakkor megbízható partnerek lennének, nem csak az új vállalat sikereit, hanem a kockázatait is vállalnák.


Nem gondoltuk ezt 2009-ben Párizsban

Tasó László, a szaktárca közlekedéspolitikáért felelős államtitkár azt mondta, valamennyi ilyen vagy ilyen jellegű projektet, amely a lakosság, az ország érdekeinek a szolgálatában áll vagy állhat, azt megvizsgálják és támogatják.

A Malév, az egykori magyar nemzeti légitársasága, 4 évvel ezelőtt, 2012. február 4-én állt le szinte folyamatos 66 évnyi működés után.

A Szuhoj 2000-ben kezdte el tervezni a SzuperJet 100-as regionális, sugárhajtású repülőgépét (SSJ100), amely 2011-ben mutatkozott be az Armavia flottájában. Később Szuhoj SzuperJet International néven vegyes vállalatot alapított a külföldi forgalmazásra az olasz Alenia Aermacchival közösen.

suhoj2222_05_08_6210suhoj27

Exkluziv képek az SSJ100 szűzrepüléséről

A Szuhoj SzuperJet 100 a konfigurációtól függően 78-98 utas szállítására alkalmas gépből eddig 368-at adtak el, elsősorban orosz légitársaságok állították eddig üzembe a típust.

Utóirat tőlünk: Több mint kilencven évvel ezelőtt Junkers F13 gépekkel és gyári apporttal hasonló módon szervezték meg Magyarországon az Aeroexpress légitársaságot.

Címkék: hirek    légitársaság    repülőgép

STA TRAVEL