Tasó László közlekedési államtitkár a repülési fejlesztésekről

A közlekedési államtitkár mai évzáró sajtótájékoztatóján a fenti kérdésünkre adott válaszában a budapesti és vidéki nemzetközi repülőtereket, a logisztikai központokat és a HungaroControlt említette.

repjegyvadász1

Délelőtt év végi sajtótájékoztatón jártunk a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban, ahol Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár beszélt az ágazat eredményeiről és a következő időszak fejlesztéseiről.

tasó1

A Repülni JÓ Portál repülési fejlesztésekkel kapcsolatos kérdésére az államtitkár úr a következőket válaszolta: „18 milliárd forintos beruházást valósítunk meg a ferihegyi repülőtéren.” Erről korábban elmondta, hogy létrejön egy bekötéssel a repülőtér és a főváros közötti közvetlen vasúti összeköttetés. A beruházási forrásból 600 személyes elővárosi vonatokat is vásárolnak majd erre a feladatra. Ehhez társul a repülőteret megközelítő útvonalak fejlesztése, amelynek a finanszírozása még gondolkodást igényel.

„A Modern Városok program keretében Debrecenben a miniszterelnök és a polgármester kötött egy megállapodást, amelyben az ILS II leszálló rendszer kiépítése szintén kormánytámogatással megvalósulhat. Nemrég írtam alá a támogatási szerződéseket Sármellékre és Debrecenre vonatkozólag, következő évben is a költségvetésünk tartalmazza a vidéki repterek fejlesztését.

tasó2

Természetesen mindenképpen szeretnénk azokkal a kedvezményekkel is segíteni a repülőterek működését, amelyek a gazdasági társaságok esetén igénybe vehetők. Adókedvezmények többek között, de a logisztikai központok repülőterek körüli kialakításában is szeretnénk közreműködni.

Számos olyan dolog van, ami segíteni fogja a repülésbiztonságot, ebben a HungaroControl mint állami cég nagyon sok lépést tudott tenni. Ők is kaptak az új európai eszközből támogatási lehetőséget, négy projektjük is megvalósulhat. Itt ugyan a fejlesztés zömmel uniós forrásra támaszkodik, de 15 százalékot ehhez a magyar költségvetésből nekünk is hozzá kell tennünk.”

Az egész közlekedési ágazatra vonatkozóan 1100 milliárd forintnyi közlekedés fejlesztési beruházás indulhat el jövőre, részletek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium oldalán.

Az államtitkár úr kérdésemre adott válasza e cikkem megjelenését követő napokban videón is megjelent.

Címkék: hirek    interjú    légi irányitás    repülőtér

1 hozzászólás

  1. Benyes József

    2016. január 4. @ 12:31

    LHDC-n és LHSM-n kívűl nincs is más vidéki reptér? Nekik vajon mennyi pénzt szántak?

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL