A SpaceX Falcon9 rakétája éles fuvarban visszaereszkedett a talpára

Elon Musk most nem vacakolt a drón hajóval, ahol már kétszer feldőlt a rakéta, hanem tegnap este a szárazföldi indulási helyre hozta vissza saját lábon a Falcon9 első fokozatát. 10 perc, amely új időszámítást nyitott az űrrepülésben.

repjegyvadász1

Eufórikus ünneplés volt tegnap a földet éréskor, a videón mindez nyomon követhető 9 perc 30 másodperctől, mert ennyi időre volt szüksége a rakétának a fel és leszállásra.

Elon Musk milliárdos a SpaceX alapító vezére már régóta küzd az eldobható űreszközök koncepciója ellen. Amíg az államok maguk finanszírozták az űrkutatást, nem volt kérdés, hogy a rakéták még az űrrepülők korában is egyszer használatos eszközök.

odavissza

Oda-vissza tíz perc,
a kisebb fény a leszállásé

A SpaceX lett a NASA első teher fuvarosa, azóta a Dragon űrhajó Falcon9 rakéta páros már többször megjárta a Nemzetközi Űrállomást, bár a nyáron legutóbb ez a szállítás katasztrófába torkollott.

Musk először a rakétát ejtőernyővel hozta vissza a tengerre, majd beszállt a másik milliárdos, az Amazon.comos Jeff Bezossal egy versenybe. A cél, hogy a rakéta a saját lábán ereszkedjen le és a sok tizméter magas „fürdőkályha bojler” kinézetű rakéta folyékony üzemanyaggal újratölthető legyen. Így filléresedik majd az űrszállítás teher és ember vonatkozásában.

Musk a leszállásra egy drónhajót épített, amivel kétségtelenül meg lehet növelni a hatókört. A csöppnyi platót a rakétának a világűrből eltalálni is művészet volt, de az a hajót eltalálva lazán beleborult a Csendes óceánba.

landolás

Pár hónapja Bezos meg a sokévi titkos fejlesztés után nagyot dobott, nyilvános sikert ért el az űr aljának, az úgynevezett Kármán vonalnak a megkarcolásával. A Blue Origin New Shepard rakétája nem üzleti, hanem csak kísérleti módban 100 kilométerre meg pár méterre repült fel, ahol levált róla a kabin és a rakéta a saját lábán a hajtóművei erejével ereszkedett vissza a földre.

Musk felvette a kesztyűt és változtatott a rakétán. A mostani szállítás 10 darab műholdat vitt fel 750 kilométerre, ott még a második fokozattal kicsit mozgott is. Majd a Falcon 9 új változata első fokozata a 9 motorral visszaereszkedett meglepetésként nem a tengerre, hanem a Cape Canaveral egyik kilövőhelyére. Arról még nem beszéltek, hogy hány nap vagy óra alatt lehetne a Dragon-Falcon9 űrkettőst a visszatérő első fokozat bázisán újra kilőni.

musk11musk111musk1
Összes fotó: SpaceX

A teherűrhajó tovább dolgozhat, és 2017-re ütőképes lesz a képeken látható hétszemélyes Dragon2 emberes űrhajó is az olcsó sokszor felhasználható rakétával. A Virgin Galacticnak feladták a leckét, Sir Richard Bransonnak is lassan eredményt kell elérnie ahhoz, hogy a kétszázezer dolláros űrturisták nehogy tömegesen elpártoljanak tőle.

Vajon Jeff Bezos vagy Sir Richard meg tudja-e szorítani Elon Muskot? Egy biztos, mindenki jól jár a milliárdosok űrversenyével.

Címkék: hirek    polgári    ujdonságok    űr

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL