Űrhírek: magyar ESA tagság és Blue Origin száz kilométere

Magyarország teljes jogú tagként egy párizsi beiktatási ünnepségen hivatalosan is csatlakozott az Európai Űrügynökséghez. Az Amazon.com tulajdonosa Jeff Bezos űripari cége, a Blue Origin űreszköze pedig tegnap picit száz kilométer magas fölé repült úgy, hogy az újrafelhasználható rakétája a saját hajtóművével a saját lábára ereszkedett vissza a földre.

repjegyvadász1

Hosszú évek eddig is szép sikereket hozó együttműködése után végre kijelenthetjük: Magyarország az Európai Űrügynökség (ESA) teljes jogú tagja, és készen áll arra, hogy eredményesen éljen az ebből adódó lehetőségekkel – jelentette ki Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára tegnap Párizsban, a francia nagykövetségen tartott hivatalos csatlakozási ünnepségen. Az eseményen részt vett Károlyi György, hazánk franciaországi nagykövete, Johann-Dietrich Wörner, az Európai Űrügynökség főigazgatója és számos európai űripari vállalat képviselője.

aláirás

Idén februárban irtuk alá a csatlakozási egyezményt, amit az Országgyűlés októberben hirdetett ki. A hazánkkal már 22 tagot számláló Európai Űrügynökség olyan nagy volumenű projekteket irányít, amelyeket önállóan egyetlen tagállam sem lenne képes véghezvinni. Az utóbbi 12 évben az ESA együttműködő tagállamaként Magyarország 125 szerződést kötött a szervezettel. Mára több mint ötven hazai kis- és középvállalkozás, kutatóhely és egyetem vesz részt az ESA programjaiban, az űrbe eddig csaknem 100 magyar fejlesztésű műszer került ki.

Eredményeik olyan létfontosságú és a nemzetközi versenyképességet is meghatározó területeken hasznosulnak, mint a műholdas földmegfigyelés, orvostan, navigációs alkalmazások. A teljes jogú tagság lehetővé teszi a magyar kis- és középvállalkozások, egyetemi és akadémiai kutatóintézetek bekapcsolódását, ipari beszállítói részvételét az átfogó programokban. A lépés növeli a foglalkoztatottságot, és segít Magyarországon tartani a magasan képzett szakembergárdát.

Magyarország tagsági viszonyából eredő éves befizetési kötelezettség 2015-ben 262 millió forint. Ezt az összeget a hazai vállalkozások és kutatóhelyek szinte teljes egészében visszapályázhatják. A csatlakozási megállapodás alapján ezért az ESA az első hat évre szóló, felzárkóztatási időszakban kifejezetten a magyar szereplők számára ír ki pályázatokat. Az első, célzott tenderek szeptemberben jelentek meg az Európai Űrügynökség honlapján.

bezos

Az újrafelhasználhatóság diadalát ünnepelték a történelemben először tegnap. A titokban dolgozó űrmilliárdos, Jeff Bezos tegnap felküldte a Blue Origin New Shepard űreszközét éppen a Kármán vonal, vagyis száz kilométer magas főlé. A rakéta tetején levő kapszula, ami embereket vagy árút szállíthat majd, az űr alját megkarcolva ott levált és hagyományos módon ejtőernyővel ért földet.

A nagy dobás a rakéta visszaútja volt, amely saját hajtóművével leereszkedett, ugyan kicsit a végén dülöngélve a földre, ahol kinyitotta a lábait és pár méterre a kiépített állástól megállt. Kihűlés után nyomban újratölthető és repülhet, olcsóbb lesz az űrszállítás, mert nem dobják el, semmisítik meg a rakétát.

Az űrmilliárdosok versenyében Bezos feladta a leckét főként Sir Richard Bransonnak. A Virgin Galactic 200 ezer dolláros űrjegyeit a vevők át fogják ide váltani, ha nem oldják meg a SpaceShipTwoo űrhajó hajtásproblémáját egy éven belül. A SpaceX pedig nemrég a NASA-tól emberes fuvart is vállalt 2017 évre a Nemzetközi Űrállomásra a jelenlegi teherszállitás mellett.

Elon Musk a Twitteren gratulált vetélytársának. A SpaceX is újrafelhasználható rakétát alkalmaz, ami már saját hajtóművével visszaereszkedve eltalálta a csöppnyi drón hajót, csak beborult a tengerbe. Musk azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy az ő rakétája tízszer olyan gyorsan repül a leváláskor, mint a New Shepard, így neki nehezebb azt visszahozva a stabilitását megoldani. Teszem hozzá, ejtőernyővel ezt már régen visszanyerte a Falcon 9 rakétát, de így talpra érkezve a dolog elegánsabb.

Címkék: hirek    ujdonságok    űr

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL