Cameron Force One, repülőgépet kap a brit kormányfő

Tengerentúli repülésre alkalmas különrepülőgépet kap David Cameron brit miniszterelnök, mivel a Downing Street szerint ez hosszabb távon olcsóbb megoldás, mint az esetenkénti repülőgépbérlés.

repjegyvadász1

A kormány tájékoztatása szerint nem új repülőgépről van szó, hanem a brit királyi légierő (RAF) egyik Airbus A330 Voyager mintájú, légi üzemanyag-utántöltésre kialakított gépét alakítják vissza polgári használatra, egyszeri 10 millió fontos (csaknem 4,5 milliárd forintos) költséggel.

raf a330

A Downing Street számításai szerint ezzel a megoldással évente hozzávetőleg 770 ezer fontot (340 millió forintot) lehet megtakarítani. Egy chartergép igénybe vétele ugyanis óránként átlagosan 6700 fontba, az RAF repülőgépének üzemeltetése ugyanakkor óránként 2 ezer fontba kerül.

David Cameron miniszterelnök szóvivője a BBC-nek elmondta: a repülőgép megmarad az RAF katonaszürke színeiben és ha a kormányfő vagy miniszterei éppen nem használják, akkor továbbra is alkalmazható eredeti feladatára, vagyis a légi utántöltésre. A szóvivő szerint annyi változik, hogy beépítenek 158 ülést és feltörhetetlen kommunikációs rendszert telepítenek a gépre.

Az átalakított és tengerentúli repülésre is alkalmas repülőgépet a királyi család tagjai is használhatják majd. Eddig is közösen használták a kormánnyal a rövidebb távú repülésre alkalmas képen látható példányait, elől a hazai British Aerospace négyhajtóművese.

royal1BAe 146 and BAe 125 aircraft from 32 (the Royal) Squadron based at RAF Northolt, Middlesex. Pictured practising their formation for the Queens Jubilee Flypast due to take place over Buckingham Palace on the 4 June 2002, The Flypast was led by a C17 of 99 sqn.royal3

A döntéssel hosszú évek óta húzódó vita ért kompromisszumos véget. Már több mint egy évtizede, Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnök hivatali idejében felmerült, hogy saját használatú repülőgépet kellene beszerezni a brit kormányfő és miniszterei számára annál is inkább, mivel állítólag Nagy-Britannia a hét vezető ipari hatalom csoportjában (G7) az egyetlen ország, ahol nincs külön repülőgép a kormánytagok tengerentúli utaztatására.

A köznyelv annak idején már el is nevezte a tervezett különgépet Blair Force One-nak, az amerikai elnök által használt repülőgép, az Air Force One mintájára, ám a tervet végül Blair saját pénzügyminisztere – egyben ádáz riválisa és későbbi utódja -, Gordon Brown a költségvetési források szűkösségére hivatkozva sikeresen megfúrta.

Címkék: hirek    katonai    repülőgép

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL