Új észt légitársaság szlovén segítséggel

Az Estonian Air észt nemzeti légitársaság a hétvégén megszűnt, másnap útjait egy új észt állami holding vette át bérelt gépekkel és a szlovén Adriatic Airways üzemeltetési segítségével.

repjegyvadász1

Az Európai Bizottság közel 100 millió eurós nagyságrendben versenyt torzító tiltott állami támogatásnak minősítette az észt nemzeti légitársaságnál a tulajdonos korábbi juttatásait. Az indoklás szerint az állam egynél többször adott támogatást, másrészt a légitársaságnak nem volt hiteles szerkezetátalakítási terve. A Bizottság ezért az Estonian Air észt nemzeti légitársaságot az összeg visszafizetésére kötelezte.

gabor11

By by Estonian Air
GABOR WINDvisual heti képe Bécsből

Az észt gazdasági miniszter már korábban bejelentette, hogy negatív EU döntés esetén a légitársaság gépei a földön maradnak és megszünteti szolgáltatását, ami a hétvégén meg is történt. A cég jogutód nélkül megszűnik, elsőként visszafizeti az eddig eladott jegyeket az utasoknak.

A miniszter arról is beszélt, hogy közben a háttérben az állam 40 millió euróval létrehozott két társaságot. Ebből az egyik, a Nordic Aviation Group átveszi a nemzeti légitársaság korábbi nyolc legfontosabb útvonalát, a TRANSPORDI Varahaldus pedig ehhez a repülőgépeket a következő légitársaságoktól béreli: BMI, Carpatair, Next Jet és Trade Air.

bminexjet
OLYMPUS DIGITAL CAMERAtradeair

Az új felállásban a Nordic Aviation Group teljes kereskedelmi és üzemeltetési feladatait a szlovén Adriatic Airways látja el. A mai naptól nála lehet az útvonalakra jegyet venni.

Az együttműködés a későbbiekben kiterjed arra is, hogy a bérelt gépek mellett beillesztik a Nordic Aviation Group rendszerébe a korábbi Estonian Air-től megvásárolt öt gépet, három CRJ900 és kettő CRJ700 típust, átképzik rá a pilótákat stb. Az együttműködés egyelőre 18 hónapos lesz.

Az Adriatic Arways közleményében megpendíti a hosszú távú együttműködést is, hogy a szinergiák összeadásával biztosítható legyen a közös siker és a közös túlélés. A szlovén légitársaság szorosan együttműködik az ADRIA Technika javító bázissal, ahol a nyáron mi is jártunk.

airbus7

Eddig azt láttuk, hogy Európában a nagyok nyelték le, illesztették rendszerükbe a regionális légitársaságokat. Az észt-szlovén tandem viszont új utat kínál Európában a fennmaradásra. Ez azért is aktuális, mert a héten egy német regionális légitársaság, a korábban Balatonról is repülő InterSky is bedobta a törölközőt.

Címkék: hirek    légitársaság    polgári    repülőgép

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL