Magyarország novemberben csatlakozik az Európai Űrügynökséghez

Az űriparban is teljes jogú európai taggá válunk, új lehetőségek nyílnak a magyar fejlesztők és gyártók számára az Európai Űrügynökséghez való csatlakozásunkkal.

repjegyvadász1

Végső fázisába lépett Magyarország hivatalos csatlakozási folyamata az Európai Űrügynökséghez (ESA), miután az Országgyűlés 2015. október 12-én egyhangúlag elfogadta a szükséges törvényjavaslatokat – jelentette be Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára. A magyar kormány és az Országgyűlés ezzel elvégezte a csatlakozáshoz szükséges feladatokat. A teljes jogú magyar tagság 2015. november 4-én lép életbe, amikor Áder János köztársasági elnök által ratifikált csatlakozási okiratot letétbe helyezik a francia kormánynál.

Kara Ákos hangsúlyozta: Magyarország teljes jogú tagsága mérföldkőnek számító lépés és egyedülálló befektetés, amely új alapokra helyezi a globális csúcstechnológiai piacon eddig is fontos eredményeket felmutató hazai űripart. A hazánkkal már 22 tagot számláló Európai Űrügynökség egy nemzetközi együttműködési szervezet, amely az űrtechnológia célzott fejlesztésére törekszik, olyan nagy volumenű projektekkel, amelyeket önállóan egyetlen tagállam sem lenne képes véghezvinni. A teljes jogú tagság lehetővé teszi a magyar kis- és középvállalkozások, egyetemi és akadémiai kutatóintézetek bekapcsolódását, ipari beszállítói részvételét az átfogó programokban. A lépés növeli a foglalkoztatottságot és a magyar vállalkozások versenyképességét, ezzel segít Magyarországon tartani a magasan képzett szakembergárdát.

tari11

Tari Fruzsina irodavezető, mögötte a Masat-1

A Magyarország tagsági viszonyából eredő éves befizetési kötelezettség 2015-ben 262 millió forint, ezt az összeget a hazai vállalkozások és kutatóhelyek szinte teljes egészében visszapályázhatják. A csatlakozási megállapodás alapján ezért az ESA az első hat évre szóló, felzárkóztatási időszakban kifejezetten a magyar szereplők számára ír ki pályázatokat, amelyek rendszerét egy munkacsoport felügyeli. Az első, célzott magyarországi tenderek már szeptemberben megjelentek az Űrügynökség honlapján (emits.esa.int).

Kara Ákos szerint az Európai Űrügynökséggel több évtizede fennálló, folyamatos együttműködés is igazolja, hogy a hazai űrtevékenységben óriási lehetőségek rejlenek. Az utóbbi 12 évben az ESA együttműködő tagállamaként folyamatosan indultak közös programok. Ennek keretében Magyarország 21,5 millió euróval finanszírozta az ez idő alatt megkötött 125 szerződést. Ezzel az ipar és kutatás a programban elérhető forrás 100%-át képes volt visszapályázni és sikeres programokat megvalósítani. Az űrbe eddig több mint 100 magyar fejlesztésű műszer került ki. Mára több mint ötven kis- és középvállalkozás, kutatóhely és egyetem vesz részt az ESA programjaiban. Eredményeik olyan létfontosságú és a nemzetközi versenyképességet is meghatározó területeken hasznosulnak, mint a műholdas földmegfigyelés, orvostan, navigációs alkalmazások.

A szaktárca fontosnak tartja, hogy a magyar űripar szereplői tisztában legyenek a tagság nyújtotta előnyökkel és lehetőségekkel, ezért információs napokat szervez a szakma számára, elsőként 2015. december 9-én, a győri Széchenyi István Egyetemen, majd 2016. év elején Budapesten és Debrecenben, szintén egyetemi helyszíneken.

(A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye)

Címkék: hirek    űr

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL