Drón nyilvántartást vezetnek be az USA-ban

Az engedély nélküli drón röptetések számának elszaporodása miatt munkacsoportot állított fel az amerikai kormány, amely hamarosan kidolgozza a pilóta nélküli repülőszerkezetek szövetségi nyilvántartásának módját.

repjegyvadász1

A magánszektor és a kormányzat képviselőiből álló munkacsoportnak november 20-ig, a karácsonyi ajándékvásárlási szezon kezdetéig kell kidolgoznia ajánlásait. Előzetes számítások szerint az ajándékvásárlási szezonban több mint egymillió drón fog elkelni az üzletekben.

“Követelményként támasztjuk majd a drónok üzemeltetőivel szemben, hogy jegyeztessék be repülőgépeiket” – jelentette ki washingtoni sajtóértekezletén Anthony Foxx közlekedési miniszter.

karácsony

Drónfilm a Balatonról

A bejegyeztetési kötelezettség nemcsak az újonnan vásárolt, hanem a már használatban lévő drónokra is vonatkozik majd, ezek számát a The Washington Post című lap szerint szintén egymillióra becsülik.

Az amerikai repülésügyi hatóság (FAA) augusztus 9-én kibocsátott adatai szerint pilóták idén eddig csaknem 700 alkalommal jelentették, hogy távirányítású repülőszerkezetek szálltak el a közvetlen közelükben az Egyesült Államokban. Az ebben vétkes gépek azonosítása szinte lehetetlen, ha azok nem zuhannak le, és a hatóságok nem férnek hozzá a gyártási számukhoz.

Amerikai kormányzati tisztségviselők szerint a nyilvántartás lehetővé teszi majd a szabálysértő drónok tulajdonosainak beazonosítását, ami mindeddig meglehetősen nehéz feladatnak bizonyult.

ADEVENEY

Az FAA és más kormányhivatalok egyúttal olyan műszaki eljárások kifejlesztésén dolgoznak, amelyekkel képesek lesznek megakadályozni, hogy távirányított – pilóta nélküli – szerkezetek repülőterek vagy olyan nyilvános helyszínek közelében szállhassanak, ahol biztonsági vagy védelmi kockázatot jelentenek.

Az FAA jelenleg is érvényes, de gyakran megszegett irányelvei szerint egyébként a drónok engedély nélkül nem emelkedhetnek mintegy 120 méternél magasabbra és mintegy 8 kilométernél jobban nem közelíthetik meg a repülőtereket.

Az FAA rendelkezéseinek értelmében a legtöbb üzleti vállalkozás számára tilos a drónok alkalmazása, amíg nem véglegesítik az erre vonatkozó biztonsági szabályokat. A The Washington Post úgy értesült, hogy erre még legkevesebb egy évig várni kell majd.

A szabadidős drón röptetés gyakorlata csaknem teljesen szabályozatlan az Egyesült Államokban. A kongresszus 2012-ben törvényt fogadott el az új típusú repülőmodellezők védelmében, amely az FAA számára megtiltotta, hogy további szigorításokat vezessen be.

Ennek eredményeképpen a pilóta nélküli repülőszerkezetek működtetői számára nem írják elő sem a vezetői tanfolyam elvégzését, sem a vizsga letételét.

Címkék: drón    külföld    pilóta    uav    ujdonságok

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL