Elnöki különgépek a Hévíz-Balaton Airporton

A múlt héten a balatoni repülőtéren járt a lengyel és cseh elnöki különgép. A repülőtér történetében nem először érintették “Air Force One-ok” kerekei a futópálya betonját.

repjegyvadász1

A múlt héten kétnapos tanácskozást tartottak a visegrádi csoport államfői és a horvát elnök Balatonfüreden, a találkozó fő témája a bevándorlás, a klíma változása és a nyugat-balkáni helyzet volt.

cseh airbus44

A Repülni JÓ kérdésére a repülőtér igazgatója Benkő Attila telefonon elmondta, hogy a fenti képen látható cseh elnöki Airbus A319 típusú repülőgép szerdán délután érkezett. Csütörtök reggel a lengyel elnök gépe a rossz időjárás miatt Budapesten szállt le, majd az Embraer E190 típusú repülőgép üresen átrepült a balatoni repülőtérre. A programok végeztével a két elnök pénteken utazott el.

lengyel embraer1

Az igazgató hozzátette: korábban is használták a repülőteret magas rangú állami vezetők külön gépei, amikor a Balaton körül volt programjuk. 2008-ban a görög államfő repült ide, de járt itt korábban a lengyel elnök a Tupoljev Tu154 típusú repülőgéppel, a cseh vezérkari főnök pedig Jakovlev Jak-40-nessel.

elnök1elnök2elnök3
Fotók: Hévíz-Balaton Airport Facebook oldala

A visegrádi négyek közül a lengyelek és a csehek már részben lecserélték a korábbi szocialista géptípusokat, a hadsereg olyan nyugati gépeket üzemeltet, mint amilyenek a cseh és lengyel nemzeti légitársaság kötelékében repülnek. Sőt a lengyelek a LOT-tól vették a két brazil Embraer repülőgépüket.

Szlovákiában még a régi szovjet típus, a Tupoljev Tu-154M a vezető elnöki különgép, amiről mutatunk egy áthúzási videót.

an26

A magyar elnöki különgép szintén egy volt szovjet típus, a képen látható Antonov An-26, amely típus több mint negyven éve repül magyar állami vezetőkkel különjáratokat.

Az állam elnökök általában a hadsereg főparancsnokai is, ezért üzemelteti az elnöki különgépeket az adott ország légierője. Az Air Force One pedig annak a repülőgépnek a hívójele, amelynek a fedélzetén az amerikai elnök tartózkodik, ez többnyire az elnöki különgép vagy helikopter. Kennedy elnök Boeing B707 típusú egykori különgépében jártunk pár éve Seattle-ben a Repülés múzeumában.

Ajánljuk még a repülőtérről irt cikkeink közül:
A Mutsch Ungarn Reisen bérelt repülőjáratai
Pilótafülkében repültünk a Balatonról
Nyitójárat Prágába
Teherszállítás Jumbó Jettel Amerikába

Címkék: hiresség    Prága    repülőgép    repülőtér

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL