Facebook drón és égből Wifi a láthatáron

Ma még a Föld népességének több mint fele nem fér hozzá az internethez, pár év múlva már nem így lesz, mondta el a Facebook alapítója nemrég egy ENSZ konferencián.

repjegyvadász1

Mark Zuckenberg előadásában arra a négy milliárd emberre koncentrált, akit még nem értek el a szolgáltatók a világhálóval. A technika már készül a Facebook egyik vállalatánál, napelemes drón fogja szórni a Wifi jelet az égből.

zuckenberg

Az óriás drónt Aquila-nak, Sas-nak hívják, kisebb lesz a Solar Impulse 2 pilótás napfény gépnél. Bár a csak 42 méteres szárnyfesztávja nagyobb, mint egy Boeing B737 utasszállító repülőgépé, viszont az egész drón könnyebb, mint egy autó. 18 és 27 kilométer között fog egy adott terület fölött keringeni legalább 90 napig nem egyedül, hanem több drón bandában. Ilyen magasra a saját erejéből nem tudna feljutni, ezért gázballonnal emelik majd be az égi keringő pályára.

Nemcsak az eszköznek, hanem a tartalomnak is fel kell jutnia. A magasság nem akadály, 10-12 kilométeren már az utasszállító repülőgépeken is működik a Wifi. A drónra a képen látható módón majd lézerrel lövik fel a tartalmat, lassan az adást zavaró interferenciára is találnak megoldást.

aquilaaquila1
aquila2aquila3

Az új légi internet rendszer 2020 táján robbanna be a világba, a Facebook helyi internetszolgáltatókra bízná az üzemelést. Részben azért is, mert sokan félnek attól, hogy finoman szólva túlzottan előtérbe kerülnének a Facebook tartalmak más szolgáltatókkal szemben.

Másrészt mások is szeretnék ezt a négymilliárd embert megszólítani. Például egy frissen gründolt Alphabet nevű világcég, ami nem ismeretlen előttünk, mert ez a Google új köntösben. Ők is már régóta – az Amazonnal és másokkal együtt – vegyes boltot visznek, nemcsak a keresőben utaznak, hanem például drón autókban, no meg itt, a légi internet területén is versenytársai lesznek a barátkeresőként indult szolgáltatásnak.

Míg a Facebook egy Ascenta nevű angliai drón fejlesztő vállalatot vett meg és lendítette be tőkével az Aquila megépítését, addig az Alphabet/Google a Titan Aerospace nevű vállalattal tette ugyanezt.

Google11

A Titan Solara néven napelemes drónokat fejleszt, amelyek 20 kilométer magasan öt évig lehetnek szolgálatban. A Solara 60 modelljük 100 kilogramm hasznos terhet vihet, a fesztávja meg a típusszáma méterben. A drónok arra képesek, amire korábban a műholdak magasabbról: felismernek, ellenőriznek, fényképeznek. De hang-, adat- és képátviteli szolgáltatásuk során 100 darab cellatornyot is helyettesíthetnek, egyetlen drón ötöd Magyarországnyi lefedettséget képes biztosítani.

Új szavakat kéne alkotni erre a szép jövőre. A mobil telefonunk neve ma már csalóka, hiszen ez már egy tiszta zsebkomputer. De a hálózat nélküli repülő üzemmódot, mint kifejezést is lassan meghaladjuk és eldobhatjuk, mert nemsokára majd az égből hullik alá a Wifi, nemcsak a szűz területeken.

Címkék: drón    elektromos hajtás    Facebook anyagunk    polgári    uav    ujdonságok

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL