Mutsch Ungarn Reisen bérelt repülőjáratai a Hévíz-Balaton repülőtéren

Az idén már a 14. alkalommal kezdte meg a charterszezonját a Mutsch Ungarn Reisen Kft. a Hévíz-Balaton Airporton. A cég ügyvezető igazgatóját, Kultsár Juditot kérdeztük a részletekről, az interjú két oldalon jelenik meg.

repjegyvadász1

A repülőtéren találkoztunk és leültünk a cég pultjához. A beszélgetés közben az utasok két járatra is be- és kiszálltak.

Kérem, hogy mutassa be a céget és a charter járatokat.

A hévízi székhelyű Mutsch Ungarn Reisen Kft-t 1996-ban családi cégként, buszos beutaztató turizmusra alapította Josef Mutsch. Mutsch úr korábban Németországból a Balatonon nyaralt a feleségével és megismerte Hévíz gyógyító erejét, amely nagyon jó hatással volt az ízületi bántalmaira. A hévízi gyógy kúra hatásait ismerőseivel is megosztva hamar nagy sikert ért el az utazásszervezésben. Eleinte évente még csak tíz alkalommal hozott buszos vendégeket Mannheim környékéről, de a buszok száma évről-évre nőtt.

mutsch3

1999-ben Mutsch úr már 20 buszjáratot üzemeltetett Hévízre, és hogy megkönnyítse a 13-14 órás fárasztó buszos ideutazást, közvetlen charterjáratokat indított.

Az első charterjárat 2002-ben landolt, a Lufthansa-val érkeztek az első vendégek Frankfurtból. Először még kéthetente, egy év múlva pedig már heti rendszerességgel repültek a charterek Frankfurtból Sármellékre. Az igényeket felmérve a Mutsch Ungarn Reisen később Düsseldorfból, majd Hamburgból és Berlinből is indított közvetlen charterjáratokat.

Összefognak-e a régió turizmusának szereplői?

Cégünk ezt kezdettől fogva szorgalmazta, alapítónk, Mutsch úr kezdeményezésére már 2006-ban létrejött a régió első légi marketing alapja, melyben a hévízi szállodák jelentős részt vállaltak. Ennek keretösszegét 2011-től a Magyar Turizmus Zrt. a duplájára egészíti ki, és ebből finanszírozzák a repülőjáratok promóciójára indított németországi reklámkampányt.

lufi11

Az összefogás nyomán, melyet a térség önkormányzatai és különösen Hévíz városa támogatott kiemelten nagy összeggel, vált lehetővé 2009-ben a korábbi néven FlyBalaton sármelléki reptér újraindítása is, 2012 –től pedig Hévíz városa átvette a Hévíz – Balaton Airport üzemeltetési feladatait.

A Mutsch Ungarn Reisen Hévíz központi helyén levő utazási irodája nemcsak a cég, hanem minden német ajkú vendég kedvelt információs központja is egyben. Ugyancsak a német ajkú vendégek tájékoztatását szolgálja a 2002-től elérhető vendégújság, a „Gaste Zeitung”, amely ingyenesen tájékoztatja a régió szállodáiban, éttermeiben, üzleteiben és információs pontjain a vendégeket.

Úgy hallottam, már Mutsch úr eladta a céget.

Valóban, amikor Mutsch úr 2012 évben elérte a nyugdíjkorhatárt, vállalkozása többségi tulajdonát eladta a német PA Touristik utazási cégnek.

A tulajdonosváltást követően majdnem duplájára nőtt a beutazó turisták vendégéjszakáinak száma, tavaly csaknem elérte a százezret. A repülőjáratokkal egyre több, nagy költési hajlandósággal rendelkező vendég érkezik, akik 2-4 hetet töltenek a régió szállodáiban. Hévízi tartózkodásuk alatt számukra a Mutsch Ungarn Reisen délutánonkénti buszos kirándulásokat is szervez a térségbe.

in2

A német piac mellett egyébként az új piacok – Belgium, Svájc, Ausztria – felé is nyitottunk. A belga vendégek Düsseldorfból, a Svájc és Ausztria nyugati részén élők pedig Friedrichshafenből tudnak közvetlenül a térségbe repülni.

2015 évben mely városokból és milyen gyakorisággal érkeznek a vendégek a Hévíz-Balaton Airportra?

Az idén április 11-én, szombaton már 14. alkalommal kezdődött meg a charterszezon. Frankfurtból a Lufthansa City Line üzemeltetésében álló Canadair Regional Jet CRJ900 típusú repülőgépével 80 utas érkezett. Frankfurtból egyébként a repülési szezon végéig, 2015. október 17-ig szombatonként heti rendszerességgel érkeznek járatok.

Ezen a napon még egy járat érkezett a Mutsch Ungarn Reisen szervezésében Hamburgból. A hamburgi járat ATR72-600 típusú 70 fős repülőgépét a tavalyi évben először Magyarországra repülő InterSky légitársaság üzemelteti. Ez az osztrák légitársaság egyébként Berlinből, Düsseldorfból és Friedrichshafenből is hoz ide vendégeket.

Április 25-től heti rendszerességgel Düsseldorfból is indulnak gépek. Hamburgból és Berlinből kéthetente, Friedrichshafenből pedig – a nyári hathetes pihenőt leszámítva – hetente lehet utazni.

Nincs még vége, lapozzon

e-konyv

Ajánljuk Repülni JÓ e-könyvünkből a repülőtérre vonatkozó fejezetet.

Címkék: Balaton    interjú    légitársaság    repülőtér    vidéki repterek

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL