Az Aeroflot megvette a Transaero légitársaságot

Szeptember elején példátlan üzlet jött létre az orosz légi közlekedésben. A lépést a kormány már engedélyezte, így a nemzeti légitársaság megvette az orosz piacon utána következő második legnagyobb utasforgalmú magán légitársaság több mint háromnegyedét, ezzel az Aeroflot közel hatvan százalékos részesedést ér.

repjegyvadász1

25 éve alapították a Transaero Airlinest Szentpéterváron, mint az első orosz magán légitársaságot. A képen látható első gépét az Aeroflot-tól bérelte. Majd használt nyugati gépekkel repült már nemcsak belföldön, hanem külföldön is, DC-10 arany színekben náluk repült a kilencvenes évek végén. Végül új nyugati gépeket vett és rendelt inkább a Boeingtől, de kapott volna elsőként az emeletes Airbus A380-ból is, 800 székkel tervezte konfigurálni.

800px-Transaero_Ilyushin_Il-86Transaero_DC-10_October_1996© Airbus 2007 - Fixion - Transaero

A Transaero honosította meg orosz földön a törzsutas programot, ő volt az első orosz Boeing Jumbo üzemeltető, majd B777-est is repültek, szinte minden földrészre indítottak járatokat. Jó hátszelet jelentett az alapító családnak a remek kormánykapcsolat, benne volt miniszter és volt légi közlekedési vezető mellett a felség, Olga Pleshakova lett a vezérigazgató. Aki a tigris mögött egy új B777 mellett áll.

tigris

Nyáron még a szibériai tigrissel reklámozták magukat egy Jumbo orrán, de a mintegy 3,7 milliárd dollárnyi adósságuk jórészt a rubel leértékelődése és a szankciók miatt a cég eladására kényszerítette a tulajdonosokat. Nem találtak szakmai befektetőt, csődbe menésük pedig megrengette volna az orosz piacot. Így az állam jóváhagyásával az Aeroflot vásárolta fel a részvények 75 százalékát plusz egy részvényt az adósság miatt jelképesen egy rubelért és két hete már új vezérigazgatót is kineveztek.

aeroflot

Igy az Aeroflot legfontosabb vetélytársa kiesett a piacról és ugyanúgy leánycéggé változott, mint többek között a Rossiya Airlines, ORENAIR, Donavia, Aurora és a nemrég létrehozott fapados Pobeda. A képre kattintva látható ezek domináns piaci részesedése.

Egyelőre marad a Transaero cég és a márkanév, de a jövő nyitott, lehet, hogy összeolvad majd a két nagy egy hatalmas orosz nemzeti légitársasággá.

Címkék: hirek    légitársaság    Moszkva    polgári

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL