Újból vitorlázó műrepülő világbajnok lett Tóth Ferenc

Az augusztus első felében zajló versenyről két arany és egy bronzéremmel tért haza a csehországi Zbraslavicéből a 18. Vitorlázó Műrepülő Világbajnokságról a magyar válogatott. Gratulálunk a szép eredményhez.

repjegyvadász1

Unlimited, azaz korlátlan műrepülő kategóriában a 18. alkalommal, míg Advanced, tehát haladó kategóriában a 6. alkalommal rendezték meg a Vitorlázó Műrepülő Világbajnokságot.

vb41

A képen a felszállás előtt Tóth Ferenc, aki a csehországi Zbraslavicében duplázott. Unlimitedben megnyerte az „ismeretlen kötelező” versenyszámot és összetettben is ő lett a világbajnok.

A frissen szerzett két világbajnoki arannyal Tóth Ferenc – első két képen az eredményhirdetésen – már háromszoros világbajnok, első legfényesebben csillogó érmét 2003-ban összetettben szerezte. Ugyanebben a kategóriában a másik magyar versenyző, Szilágyi János a 32 fős mezőnyben a 13. helyet szerezte meg.

tóth feri1tóth feri2józsadávid

A másikban, tehát az Advanceden Józsa Dávid – harmadik képen – 47 induló között az „ismeretlen kötelező” programban ért el harmadik helyezést, neki is ez a második bronzérme.

A pilóták az „ismeretlen kötelező” mellett még az „ismert kötelező” és a szabadon választott programjaikkal indultak. Az Advancedben Józsa Dávid, Hoós Miklós és Czitán Dániel csapatban összetettben a 6. helyen végeztek.

vb51vb52
vb53Exif_JPEG_PICTURE
Alsó két képen a világbajnok korábban, utolsón Börgöndön

A magyar válogatott pilótái a vb. előtt két edzőtáborban vettek részt, versenyzőnként közel száz felszállás során csiszolták a technikájukat, többnyire a Budaörsi Repülőtéren. A válogatottnak csak egy Swift típusú gépe van, de szerencsére minden csapat tag a saját géppel mutatta be a versenyen a gyakorlatokat.

A felkészüléshez és az utazáshoz nyújtott anyagi támogatásért köszönet illeti a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt.-t. „Nagyon nehéz ehhez a sportághoz szponzorokat találni – mondta el a válogatott edzője Gurály Béla -, folyamatosan keressük őket, ezért örömmel várjuk az ajánlatokat.”

Jó lenne a magyar válogatottnak egy Facebook oldal, amit verseny közben sem nehéz üzemeltetni, sokkal többen élvezhetnék ezeket a szép eredményeket fotókkal és videókkal is. Lehetne a videón David Benes repülése helyett akár Tóth Ferenc világbajnok aranyérmes gyakorlata is.

Jővőre Magyarországon Matkópusztán lesz a világbajnokság, reméljük, még nagyobb éremesővel.

Címkék: akrobata    pilóta    sport    vitorlázók

2 hozzászólás

 1. Szihay György

  2015. augusztus 21. @ 19:01

  Nagyon- nagyon komoly szakmai felkészültséget bizonyít !!!

  Gratulálok !

 2. Kazahsztán a Wizz Air újabb célországa, ma indult Budapestről a nyitójárat Asztanába - Repülni Jó

  2017. június 8. @ 17:15

  […] képen Tóth Ferenc, a nyitójárat kapitánya, Amati Alexandra, Wizz Air márkanagykövet, Johan Eidhagen, Varga […]

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL