Homebrifing: repülési terv leadás interneten

Elérhető a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat új, ingyenes web alapú szolgáltatása, a Homebriefing, amellyel a kisgépes pilóták az eddiginél gyorsabban és egyszerűbben fel tudnak készülni repülésük biztonságos végrehajtására.

A Homebriefing rendszer abban segíti a pilótákat, hogy bárhonnan benyújthassák repülési terveiket a HungaroControl Repüléstájékoztató Szolgálatának a 2900 méter (9500 láb) alatti légtérre.

A honlapon egy helyen megtalálhatók az ehhez szükséges legfontosabb, folyamatosan frissülő légiforgalmi és meteorológiai információk is. A rendszer használatával növekedhet a repülésbiztonság és a hazai forgalomszervezés biztonsága a nem ellenőrzött légtérben, elkerülhetővé válhatnak a légtérsértések, valamint egy esetleges baleset esetén könnyebb a kutató-mentő szolgálat munkája is.

Exif_JPEG_PICTURE

A nem ellenőrzött légtérben, a VFR (látvarepülési) szabályok szerint végrehajtott repülésekre nem kötelező repülési tervet benyújtani, így napjainkban a pilóták mindössze 60-70 százaléka él ezzel a lehetőséggel. A benyújtott repülési terv segíti a pilóták és a HungaroControl Repüléstájékoztató Szolgálatának (FIC) munkatársai közötti kommunikációt, amivel növelhető a repülésbiztonság,

A Homebriefing rendszer segítségével a pilóták elkészíthetik és elküldhetik repülési terveiket a légiforgalmi szolgálathoz. A korábban leadott repülési terveket a rendszer rögzíti, a tervek visszakereshetők és újra felhasználhatók. További segítséget jelentenek az ais.hungarocontrol.hu weboldalon egy helyen megtalálható, folyamatosan frissülő légiforgalmi és meteorológiai információk. Így javul a pilóták és az irányítás közötti információáramlás, amivel növelhető a hazai forgalomszervezés biztonsága a nem ellenőrzött légtérben. A rendszer használata elősegíti a bajba jutott légi járművek felkutatását.

A Homebriefing ingyenes regisztráció után könnyen elérhető bármilyen internetes böngészővel ellátott eszközről. A korszerű, egyszerűen kezelhető, felhasználóbarát online felület mostantól fokozatosan felváltja a már elavult, jelenleg használatos faxos-telefonos rendszert.

Már új központban dolgoznak,
de a feladatok maradtak

A Homebriefing rendszert a HungaroControl megbízásából a Frequentis AG osztrák cég mérnökei fejlesztették ki a nemzetközi trendeknek és az EUROCONTROL tagországokban érvényes, ún. Local Single Sky Implementation Programme-ban (LSSIP) meghatározott előírásoknak megfelelően. A szolgáltatást a HungaroControl repüléstájékoztató szolgálatának szakemberei működtetik.

Címkék: hirek    légi irányitás    repülőgép    sport    vidéki repterek

3 hozzászólás

 1. Vígh Béla

  2015. július 1. @ 10:36

  Tényleg kényelmes szolgáltatás. A visszaigazolásból hiányolom a másodlagos kódját és az aktuális QNH-t. Sokkal gyorsabb lenne a kommunikáció és kisebb a frekvencia leterheltsége.

 2. Érseki György

  2015. július 1. @ 11:14

  Na végre!!

  Köszönjük!

 3. Óvári Béla Zoltán

  2015. július 1. @ 18:52

  sziasztok, remek ötlet ez az új rendszer. sikeres munkát, és esemény mentes napokat Nektek !!!

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL