Közvetlen légijárat Kanada és Budapest között

Az Air Transat kanadai légitársaság a nyár folyamán csütörtökönként közvetlen járatot indít Torontóból Montreálon át Budapestre. Nyitójárati ünnepségen jártunk.

repjegyvadász1

A tengerentúli járat érkezéséről Facebook oldalunkon a múlt héten egy kommentált képtárban már beszámoltunk, most a nyitójárat ünnepélyes fogadásán elmondott beszédekből adunk összefoglalót.

transat0

Az eseményen megjelent Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki beszédében kiemelte: Az új közvetlen légi kapcsolatnak beruházási, turisztikai és nemzetpolitikai szempontból egyaránt nagy jelentősége van. Közép-európában Magyarország a kanadai befektetők első számú célpontja, Turisztikai szempontból 2014-ben több, mint 30 ezer turista érkezett hozzánk Kanadából. Az Air Transat azt tervezi, hogy a nyár folyamán több mint 6 ezer utast szállít majd Budapestre.

A közvetlen járat a miniszter szerint nemzetpolitikai szempontból is fontos, mert a legutóbbi felmérések alapján több mint 316 ezer magyar él Kanadában és ebből 53 ezren Torontóban. A kormány támogatja, hogy egyre több járat érkezzen, illetve induljon Budapestről. Ennek köszönhetően Budapest egyre feljebb kapaszkodik a regionális központtá váló versenyben.

miniszterminiszter2transat5

A miniszter néhány számot is említett: a nyári menetrendben 6 új légitársaság 12 új úti célt kínál Budapestről. De az eddig már itt lévő légitársaságok is folyamatosan emelik a kapacitásukat. A miniszter külön kiemelte az Air China légitársaság járatindását és visszatértét Budapestre. Az ibériai légitársaság új járata pedig Spanyolországon keresztül jó kapcsolati lehetőséget ad Dél-Amerika irányába. A Budapest Airport 2014-ben 9,1 millió utassal utasforgalmi rekordot döntött és azóta is növekedést mutat.

A miniszter szerint legalább ilyen fontos a légi teheráru forgalom is, amely tíz százalékkal nőtt az idén. Az azerbajdzsáni légitársaság új Boeing B747F jumbo jeteket használ a budapesti teheráru forgalom lebonyolítására, a Turkish Cargo a heti kettő helyett három járatot indít Budapestre. Az Emirates napi járatán az utas szállítás mellett pedig 12 tonnányi árut képes felvenni. Az Air China pedig a heti négy utasszállító járatán alkalmanként 10 tonnányi cargót szállíthat.

transat33

Tóth Attila, az új kanadai járat, a Air Transat magyarországi képviseletét ellátó AVIAREPS kft. ügyvezető igazgatója -a képen a balról a második – a Repülni JÓ portál kérdésére elmondta, hogy a kanadai kapcsolatot már régen tervezték, szerencsére az Air Transat részéről a fogadókészség is megvolt . Akik különben már 50 útvonalon repülnek Kanada és Európa között és most már Budapestet is felvették a palettájukra. Természetesen ez egy hosszú távú kapcsolat és az ügyvezető bízik abban, hogy jövőre még sűrűbben indulnak majd a járatok. Bár a járat szezonális, de a képviselet természetesen folyamatos, amely a Transat nevű vezető túroperátoron keresztül jött létre.

toth

Továbbá Tóth Attila az ünnepségen tartott beszédében kiemelte, hogy a légitársaság igen magas minőséget biztosít, amely abban is megnyilvánul, hogy folyamatosan komoly nemzetközi díjakat kap, például elnyerte a legjobb családi légitársaság díját is. És sok esetben nem független szervezetek, hanem maguk az utazók szavazatai alapján díjazzák őket. A légitársaság nem egy fapados légtársaság, hanem egy fullservice, nagyon komoly színvonalat produkáló légitársaság. Ahol a repülőjegy árban benne van a check in, a feladott poggyász, a gurmé fedélzeti ellátás és az ingyenes hightech fedélzeti szórakoztatás is.

Az Air Transat a Transat csoport tagja, amely Kanada vezető touroperatora, Kanadában több száz saját utazási irodájuk van, ahol most már a budapesti járat mellett budapesti komplett csomagokat is értékesítenek.

Címkék: légitársaság    polgári    repülőgép    repülőtér

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL