Farkas Bertalan 35 éve repült az űrbe

Folytatjuk a műegyetemi ünnepségről szóló tudósításunkat, amit a Facebook oldalunkon kezdtünk meg a helyszínről.

Ma délelőtt a Műegyetem Dísztermében ünnepség keretében emlékeztek meg az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan 35 évvel ezelőtti nap estéjén kezdődő űrrepüléséről. Nyitányként a magyar űrhajós kommentálásával levetítettek egy filmet, ami ritkán látható felvételeket is mutatott a 8 napos repülésről. Az egyetem részéről a rektor, Péceli Gábor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium részéről pedig Kara Ákos államtitkár köszöntötte a magyar űrhajóst.

farkasbertalan11

Az ünnepeltet az Interkozmosz programból két orosz, egy bolgár és egy mongol űrhajós, valamint az űrutazáson részt vett Kubaszov parancsnok – aki tavaly hunyt el – lánya tisztelte meg a helyszínen. Az Európai Űrügynökségtől pedig egy német űrhajós volt jelen, valamint a Szaljut űrállomásra menő-jövő űrhajók két tartalék űrhajósa, a Magyari Béla és az orosz Vlagyimir Dzsanyibekov.

Mindenki Farkas Bercije – vagy a fiatalabbaknak Berci bácsija – az űrrepüléséről a filmen mutatott és mesélt is néhány sztorit. Hallottam már korábban, hogy annak idején a leszálláskor túl nagy sebességgel találkoztak a sztyeppén a földdel, a most elmondott 40-50 G-re felkaptuk a fejünket a teremben. Az űrhajózásban ez világcsúcs volt, mondta az előadó, és azért élhették túl, mert a mérnökök erre is felkészítették őket.

A magyar műszerek hangsúlyozása mellett, amelyek azóta is hibátlanul működnek az űrben, a második magyar űrhajós igenlése is központi szerepet kapott. Az egykori Interkozmosz Programban az országok űrhajósai követték egymást, az Európai Űrügynökségnél (ESA) nem ez a leosztás, ott bárki pályázhat. Jelenleg egy olasz nő, Samantha Cristoforetti dolgozik a Nemzetközi Űrállomáson, a következő egy dán férfi lesz ősszel, aki az angol Sarah Brightman operaénekes űrturistával repül majd. Sarah 50 millió dollárt énekelt össze azért, hogy repülhessen.

Az ünnepelt említette: most csak hárman tudnak egyszerre felmenni, a hagyományok szerint két hely az orosz és amerikai űrhajósoké és a harmadik helyért nagyon sokan állnak sorba. Hozzátette: bár rendkívül nehéz feladat lenne, bízik abban, hogy az Európai Űrügynökség tagjaként Magyarországnak még lesz lehetősége embert küldeni az űrbe. Mindent megtesz azért, hogy segíthesse a következő magyar űrhajós vagy űrhajósnő felkészülését.

magyari bélaparancsnokcsoportkép

Végül egy nehéz, de szép emberi motívum, ami szintén nagyban hozzájárult az egykori űrrepülés sikeréhez. Fél éve készült már a két magyar Csillagvárosban, amikor a szovjet vezetők eldöntötték. ki lesz az űrhajós és ki lesz a tartalék, Magyari Béla – első képen feleségével – ezért nem juthatott az űrbe. A csoportkép készítése után többeknek elmondta, hogy szíven ütötte a döntés, csak bolyongott az estében, de azután leültek Bercivel és megbeszélték, hogy ő mindenben támogatja őt. Mint korábban az egyik orosz űrhajós, aki az űrrepülésünk parancsnoka is volt, plénum előtti elmondásából – második kép – megtudtuk, a két magyar egymást segítő viszonya példaszerű volt a felkészülésben, ami egyáltalán nem volt általános akkor.

Nincs még vége, kattintson

Címkék: pilóta    rendezvények    űr

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL