Fellőtték az X-37B mini űrkompot

A hét közepén az amerikai légierő egy titkos, kísérleti eszközöket szállító pilóta nélküli kis méretű űrrepülőgépet állított Föld körüli pályára.

Az X-37B típusú, pilóta nélküli, 9 méter hosszú mini-űrkompot Cape Canaveralből egy Atlas V hordozórakéta emelte a világűrbe.

A katonai kutatóprogramnak ez a negyedik kísérleti repülése. A Boeing által megépített X-37B legutóbbi küldetése 674 napig tartott. A kis méretű, merőlegesen felszálló és vízszintesen landoló, többször felhasználható űrsiklók eddig 1367 napot, vagyis több mint 3 és fél évet töltöttek el a világűrben.

kilővés

A légierő nem közölte, hogy a mostani űrrepülést milyen hosszúságúra tervezi. Az űrrepülővel az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA kísérleti anyagmintái és a légierő elektromos meghajtású manőverező rakétája mellett – a Planetary Society nonprofit szervezet támogatásával – kísérleteket fognak elvégezni a Mylar típusú napvitorlával is.

Részt vettünk a Wizz Air ünnepi repülésén

Bill Nye, a Planetary Society vezérigazgatója szerint az utolsó rakétafokozatban fellőtt, kibontott állapotában 42 négyzetméteres vitorlát az orbitális pályán a napfény fogja hajtani. Az eszközt a jövőben a nap klímájának és Föld felé tartó aszteroidák megfigyeléséhez kívánják majd felhasználni.

X-37B ORBITAL TEST VEHICLE-3 LANDS AT VANDENBERG AFBx37brajzx37bűrvitorla

A társaság egy hasonló kísérlete 10 évvel ezelőtt egy kudarccal végződött orosz rakétaindítás miatt hiúsult meg.

Címkék: katonai    repülőgép    űr

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL