Facebook anyagunk: Nagy Futam sokszemszögből

Május elsején a Duna felett és körül rendezte meg a Hungaroring a harmadik Nagy Futamot, ami délelőtt légi programmal, délután pedig az utcákon a versenyautók dübörgésével vonzotta a közönséget. Összeállításunk sok szemszögből készült.

Szokásos módon csütörtökön volt Budaörsön a főpróba, anyagunk róla a Hölgypilótákon és itt követhető.

Exif_JPEG_PICTURE

Másnap is innen indultak többnyire a gépek, a Dunakanyar Repülőklub képeit nézhetjük erről.

Pénteken délelőtt még nem volt rossz annyira az idő, a bemutatót négy egységre lehetett bontani. A tavalyi Erzsébet hidi felszállás után erre az évre Besenyei Péter csak egy szolid dobással, egy pilóta-műsorvezető utassal műrepült. Viszont nem publikált róla belső képeket, mint tette azt Veres Zoltán nagyon helyesen. A fiuk egyébként oda-vissza megjárták a Lánchíd alatti légteret rendesen. Imreh Lajos alias Lujó, a Mi-2 helikopter zsonglőr is meghintáztatta a közönség szemét a Duna felett néha-néha jókora füstködben.

Haladjunk a magyarokkal tovább, két csapat is ugrott ejtőernyővel a rendezvényen. A magyar honvédség ejtőernyős válogatott helikopterén ott volt egy videóval Vektor Viktor, a másik csapat három taggal a nagy szélben sem hagyta ki a lehetőséget. Csak egy ért le a pontonra, másik mellé a Duna vízébe, a harmadik pedig a rakpartra.

Maradjunk még a magyaroknál, felvonultak a történelmi gépek. A Li-2 fedélzetéről Virág Richárd fényképezett, a kötelékben még a Po-2 és a Kánya rendesen viaskodott a széllel.

duna2

A Nagy Futam gyakorlatilag a korábbi Alkotmány napi légiparádé utóda lett, igy hozta magával az elmaradhatatlan nagy gépet. Tavaly a Wizz Air húzott többször át, idén egy új magyar cargo gép, a Farnair Boeing B737-400 tette ugyanezt. Ők még egy lélegzetből kirándultak a szombathelyi kicsi légi parádéra is. Amúgy nem egyszerű rutin egy Duna feletti repülés, riportunk erről a Malév időkből.

A végére maradtak a sógorok, a Red Bull Flying Bull’s történelmi légi kötelék, benne a North American B-25 MItchell bombázó, a Lockheed P38 Lightening katamarán testű vadásza. Ezekről nemsokára a GÉPMADARAK-ban közlünk a fotósorozatot. Hozzá jön a Dassault/Dornier Alpha Jet kiképzőgép és a felhajtható szárnyú F4U-4 Corsair oldtimer amerikai haditengerészeti vadászbombázó.

Az osztrákok műrepülő helikoptereket is hoztak, meg az általuk patronált cseh három Extra 300 műrepülő gépes köteléke is fellépett.

Címkék: Facebook anyagunk    helikopter    képtár    repülőnapok    történelem    videó

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL