Fotóözön Friedrichshafenből

A bodeni tó partján fekvő német város a múlt héten a kisgépes repülés európai fővárosa volt. A korábbi évekhez hasonlóan az Aero Friedrichshafen rendezvényen idén is szerepeltek magyar repülőgépgyártók.

Az idén nem volt közös magyar stand, mint a korábbi években. Három a magyar igazság, három magyar gyártó kínálta portékáját az érdeklődőknek. Kedvencem, a HungaroCopter dzsojsztikos vezérlésű egy személyes helikopter csinos kis kabin-ruhát kapott. A Földközi-tenger kerülő gép mellett ott volt a normál festésű Magnus Fusion is, egy drón is körberepülte. Az egri Apolló gyár pedig egy zárt kabinú autogyrót mutatott be.

hungarocopmagnus fusionapollo giro

Érdekességként az elektromos hajtású gépeknél jött egy kínai, az RX1E hasonló paraméterekkel mint a Pipistrel, akik a WhattsUpp trénergépüket átnevezték Alpha Electro-ra. Az Airbus által szponzorált e-Genius – amit megvertek a Green Flight Challenge-n – pedig hibrid változatot hozott.

RX 1E kinai elekctricpipistrel alpha electroegenius hidrid

Egy német repülő autó is felbukkant, a Carplane, amely tandem megoldásában Burt Rutan Ipod gépére hajaz. Ugyanúgy középre pakolja be a szárnyakat, csak már 15 perc alatt automatikusan nyitja-csukja azokat.

carplane1

Néhány brutális erőt sugárzó gép, majd mint turbos. Diamond DA 50, nagyobbként a Quest Aircraft Kodiak 100 és egy svájci gyorsaság V alakú hátsó vezérsíkkal, a Risen.

Olvasson ingyen, hátha megtetszik
Repülni JÓ ÖSSZERAKHATÓ e-könyvünk egyik fejezete

diamond turbokodiaksea_risen_ulm

Végül ajánlom a képen látható Pintér Sanyi – mögötte az esti felszálláskor az eső áztatta város légi képe – közel kétszáz képet számláló képtárát. Ő egyébként minden évben elrepül a kiállításra.

pintér sanyi1

Sanyiék cége az Air Guard, Zlin Savage gépükkel Szombathelyen repülnek.

Végül egy búcsú képtár a profiktól.

Címkék: Friedrichshafen    képtár    polgári    repülőnapok

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL