SpaceX rakétája már majdnem újrafelhasználható

Tegnap repült a hatodik Dragon teherszállítmány a Nemzetközi Űrállomásra, vitt egy igazi kávéfőzőt is. A Falcon 9 rakéta első fokozata pedig újból saját hajtóművével már függőlegesen landolt a drón hajón, csak utána felborult. A cégalapító Elon Musk a következő fuvarnál már biztos a sikerben.

Kezdetben ejtőernyővel landolt a tengeren a rakéta első fokozata. Az ötödik szállítmány alkalmával volt az első a mostanihoz képes kevésbé sikeres kísérlet, amikor a rakéta első fokozata a saját talpán, hajtóművével ereszkedve eltalálta a világűrből nézve porszemnyi drón hajót, csak ferdén és erősen.

crs66

Most Elon Musk tweet üzenetei szerint annyit léptek előre, hogy a Falcon fokozat már finoman landolt, csak a felesleges oldalirányú sebessége miatt nem állt stabilan függőlegesbe és ezért felborult.

Musk a SpaceX cég sikerét annak is köszönheti, hogy tartalék megoldásokat programoztatott a rendszerbe. Például az első éles szállítmányban a Falcon rakéta 9 motorjából egy nem működött, de 8 motorral is megtervezték a repülést, ezért a teherűrhajó a probléma ellenére akkor is célba ért.

crs-6-launch-16crs-6-launch-142015 április

Jól állnak a Dragon 7 űrhajóst szállító változatának fejlesztésével is, 2017-ben lesz új saját amerikai emberszállítás az űrbe, még ha maszek fuvarral is.

A kávéfőzőt a tegnapi szállítmányban valószínűleg Samantha Cristoforetti olasz űrhajósnő rendelte, hogy a fiúkat meghivhassa egy igazi olasz capuccinóra.

Akit érdekelnek az űrmilliárdosok izgalmas fejlesztései, olvassák el a Repülni JÓ ÖSSZERAKHATÓ e-könyvünk erről szóló fejezetét.

Címkék: drón    hirek    űr

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL