Napfogyatkozás egykor és most

Ma a részleges napfogyatkozás volt a sláger. Először emlékezünk 1999 augusztusára, amikor egy Malév különjáraton éltem át a sötétséget délben. Majd néhány érdekes kép és hír a mai sötétedésről.

2009 augusztus 11-én a Malév Boeing B737 gépével délelőtt felszálltunk Győr irányába. A pilóták szívükön viselték az utasok igényét, mert a repülőgép mindkét oldalát váltakozva az egyre sötétülő nap felé fordították, nagyon kedvesen felkérve az éppen időszerű oldalt, hogy vegye fel a védőszemüvegét.

Edzetlenebb utasok kicsit már belegabalyodtak az állandó meredek fordulókba, bár ennek köszönhetően láttam be Európa közepébe az Alpok hó sipkáin táncot járó fények és a kifejlődő sötétség elmondhatatlan élményének beszippantásával.

Szombathely-Tihany között éltük át a sötétséget délben, a teljes napfogyatkozást, alulról állandóan villogó kicsi szentjánosbogarak – villanó vaku ezrek – társaságában. A fedélzet maga a néma elmélyülés, szinte altatott a hirtelen külső és felső sötétség, csak jelzőfények dolgoztak kint és bent.

corfu

A napfelkelte lassú megindulása Tihany – Siófok felett körözve maga volt az újjászületés, szinte beleláttam a füredi fehér templomba, ahol a családom tagjait keresztelték. A Balaton Keszthelyig nyúló soha nem látott vibrálóan zöld melegséget árasztó kutyanyelve – fentről szinte semmi léptékű, azóta sokszor velem van lehunyt szemem vetítővásznán a füredi fehér templommal együtt.

Ahogy a fény egyre erősödött, kezdett helyreállni a rend a repülőgépen is, a tv stábok riporterei felvették az esti bevezető mondatokat, lassan leszálltunk, mikor a kerekek földet fogtak, hálás közönségként a szokásos tapsra fakadtunk.

solar1

A mai napon majdnem teljes napfogyatkozás a képen látható módon csak a Feröer szigeteken volt, vittek oda charterek turistákat. Az easyJet több angol városból indított gépeket, hogy a turisták 11 ezer méter magasból élvezhessék a különleges látványt. Néhány érdekes repülős kép a mai napról, az utolsó egy repülőgép fedélzetén készült.

solar repcsiA-young-girl-with-solar-glasses-and-a-solar-eclipse-431757napfogyi

Végül ma a Nemzetközi Űrállomáson sem tétlenkedtek, Samantha Cristoforetti olasz űrhajósnő sorozatával búcsúzunk.

Címkék: Balaton    hirek    légitársaság    repülőgép

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL