Solar Impulse 2 elindult világ körüli útjára

Ma hajnalban szállt fel Andre Boschberg a Solar Impulse 2-vel Abu Dzsabiból kelet felé. Az első négyszáz kilométer végén a cél az Ománi Szultánság. Aztán már csak 35 ezer kilométer marad hátra a mától számított fél évben.

A Solar Impulse 2 is fényt eszik, csak napenergia hajtja. Nappal 10 kilométer magasig fölaraszol a négy elektromos motorjával. A 17 ezer napelem közben nemcsak a motorokat hajtja, hanem a 650 kilogramm súlyú litium aksikat is feltölti. Így komótosan levitorlázva és akkumulátorokból hajtva sötétben is repülőképes. Másnap kezdődik minden elölről.

solar1

Mögötte a részletes térkép, kattintson!

A képen látható a tervezett útvonal, ebből legizgalmasabb a Kina Hawai táv lesz, öt napot repülnek majd egyfolytában. Az úton a másik pilóta Bertrand Piccard lesz.

HIDROPLÁNOK Lesz-e újabb aranykor?
Megjelent legújabb e-könyvünk

Piccard, a Solar Impulse elnöke, és Borschberg, a Solar Impulse vezérigazgatója, 2010 óta együtt nyolc repülési rekordot állított fel. Ők tartják a repülési idő, a repülési magasság és a repülési táv rekordját. A rekordokat akkor állították fel, amikor a napenergiával hajtott prototípus gépükön átkeltek Európa, Észak-Afrika és az Egyesült Államok légterén.

cargolux-solar-impulse-unload-abu-dhabi-01-jpegRunway_Solar_Impulse_2_Abu_Dhabi_02Mideast Abu Dhabi Solar Plane

“Amikor a világnak szánt tiszta technológiákról beszélünk, már nem álmokról van szó. A tiszta technológia ma már valóság. A világ körüli utunk fő szponzora, az ABB napjainkban ilyen technológiákkal jelenik meg a piacon, és az új megoldásoknak köszönhetően már több millió háztartás fogyasztásának megfelelő energiát takarított meg” – mondta Piccard, a repülés svájci úttörője, aki 1999-ben tagja volt annak a csapatnak, amely először kerülte meg a Földet hőlégballonnal.

solarflugzeug_900x510Solar_ImpulseSolar_IMpulse_3

Az ABB aktívan részt vesz Európa legkiterjedtebb, az elektromos járművek elterjedését segítő gyorstöltő-hálózat kiépítésében. De ugyanezt végzi Kínában is. A cég három szerelőt delegált az útra, akik folyamatosan segítik a tiszta energia megnyerését és tárolását.

Címkék: Dubai    elektromos hajtás    hirek    repülőgép    ujdonságok

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL