A magyar űripar bekerült az európai űrklubba

Tíz évnyi előszobázás után a múlt héten ünnepélyes keretek között írták alá azt a szerződést, amellyel Magyarország teljes jogú tagként beléphetett az Európai Űrügynökségbe, az ECA-ba. Helyszíni élmények következnek.

A belépés-befogadás révén új források nyílnak meg az eddig is jelentős hazai űripar számára. Ehhez ajánlom a magyar űripar nagyasszonyával, a képen látható Dr. Tari Fruzsinával, a Magyar Űrkutatási Iroda vezetőjével készitetett interjút a Hölgypilóták blogunkon.

fruzsina11

A nagy eseményt a magyar űripar eredményeit és jövőjét bemutató előadásokkal tisztelték meg, amiről néhány nekem tetsző érdekességet említenék meg a továbbiakban. Az előadók nevei zárójelben.

1. Már maga az is szinte felfoghatatlan, hogy 10 évvel ezelőtt fellőtt űrszondával becéloznak egy üstököst az univerzumban és azt tíz év utazás után pontosan megtalálják. Keringenek a Rosetta körül, majd leküldenek egy leszálló egységet, amiben természetesen magyar műszerek és szolgáltatások is vannak. Sajnos a landoláskor a Philae nem tudta karmait belevájni a felszínbe, pattogott, majd egy hasadékba zuhant, ahol képtelen volt egy focipálya nagyságú napelemeit kinyitni. Ezért rendszereit visszaaltatták(!) és várják a Nap felé rohanásban a felmelegedést, ami majd energiával táplálja. (Apáthy István és Szegő Károly kutatók)

2. Közben a tíz év alatt a világ elképesztő fejlődésen ment át. A diákok által gründolt első magyar műholdban öt évvel ezelőtt még 15 százalék volt a hasznos teher. Ha ma lőnék fel a Masat1-et, akkor ez már fordítva lenne. A 85 százaléknyi hasznos holmik értékét tovább növeli, hogy a méretek is többszörösére nőttek ebben a kategóriában és már néhány új csöppnyi műholddal kiválthatnak eddigi drága űreszközöket. Nem véletlen, hogy megszerzett presztízs okán N fokozatot jósolt MaSat vonalon az előadás. (Horváth Gyula a MaSat képviselője)

esa tagok europában

3. Csöppnyi magyar műholdunk már volt és eszközeinkkel rendszeresen ott vagyunk a Nemzetközi Űrállomáson, legutóbb az űrsör főzés kapcsán irtunk róla. Vajon hoz-e újabb magyar űrhajóst az ESA klubtagság? Lesz-e olasz kávéillat mellett valami magyar hungarikum a fedélzeten?

4. A magyar űripar eredményeit napokig lehetne sorolni, az ünnepi kiadvány a fontosabbakat összefoglalja. Nekem leginkább az tetszett, hogy magyar műszerrel azonosítják néhány műholddal a tengerjáró hajók közlekedését az óceánokon, akkor is, ha nem nem fizetnek rá elő. (Solymosi János, a Magyar Repülő és Űripari Platform elnöke)

HIDROPLÁNOK Lesz-e újabb aranykor?
Megjelent legújabb e-könyvünk

5. A nyerő jövőt. a MaSat nemzedék utánpótlását meg én is abban látom, hogy már a diákok űrtáborokban, versenyeken megszerethetik az űr csodáit, mert társadalmi szervezeteken keresztül az állam és az űripar erről sem feledkezik meg. (Bacsárdi László, a Magyar Asztronautikai Társaság főtitkára)

Címkék: hirek    rendezvények    szakértő    űr

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL