Lukla – csöppnyi reptér a Himalája kapujában

A rövid kifutó végén felszálláskor a szakadék, leszálláskor meg a szemközti hegy miatt meredek szögben szinte rá kell zuhanni a pálya elejére. Nem könnyíti a pilóták életét az állandó turbulencia, az állandóan változó időjárás sem. Ide csak a vagány és nagy tudású pilóták repülnek, hoznak-visznek utasokat.

A helyszín egy kis repülőtér 2860 méter magasan Nepálban a Himalájában Lukla település mellett. Innen indulnak az expedíciók a Mont Everest csúcsainak meghódítására. Pár éve az első csúcshódító párosról új nevet kapott a reptér: Tendzing-Hillary névben az első a helyi serpa neve, csak a második az angol Sir Hillary.

Kemény hely a Himalája légi kapuja, mutatok pár képet a 24-os felszálló pálya végéről nézve.

lukla11lukla12lukla13

A pálya hossza mindössze csak 460 méter, nem lehet a felszállást megszakítani, mert nincs hova lassulni. Amúgy még lejtős is a nekifutás.

41SONY DSC433

Leszálláskor ha még egy jó kis turbulencia is bejátszik, az utasok között inkább a helyi hegyi emberek nyugodtak. Strapabíró futóművek fogják fel a pálya elején a nyekkenést, amit a videók jól visszaadnak.

30315

HIDROPLÁNOK Lesz-e újabb aranykor?
Megjelent legújabb e-könyvünk

A helyi légitársaságok a videón látható, kifejezetten ide alkalmas típusokkal repülnek, jelentős az áruszállítás is.

A repülőtér korábban földes volt, amióta leaszfaltozták, volt néhány baleset is.

baleset1

A túlfutás mögött kattintással elérhető egy olyan kép, amikor kivételesen a turbulencia győzött. A pilóták 2008-ban a nem érték el a pályaküszöböt és a gép megsemmisült, sajnos mindenki meghalt.

Címkék: félelem    képtár    légitársaság    pilóta    repülőtér

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL