TransAsia ATR 72 gépe egy patakba zuhant Tajvanon

Egy gépkocsi fedélzeti kamerájának köszönhetően szinte az orrunk előtt zajlott le a turbólégcsavaros repülőgép tragédiája. Talán a pilótáknak köszönhetően szerencsére vannak túlélők.

Guardian közölt egy infografikát a nagyon rövid repülésről.

grafika1

A felszállás kezdetén, amikor a legnagyobb szükség lett volna a tolóerőre, leállt mind a két hajtómű. Nem voltak elég magasan ahhoz, hogy mint pár éve New Yorkban Sullenberger kapitánnyal egy Airbus A320-as gép, levitorlázzanak a vízre. Az ATR 72-600 tipusú repülőgép az utolsó métereket szinte késben, szinte függőlegesen álló szárnyakkal repülte át az autópályán.

ut felett1

Sebesség és magasság grafikon a Flightradar24 oldalról:

plusz adatok1

Ebből azt látni, hogy 445 méter magasról kezdett el a gép zuhanni, amikor 170-180 km/h sebességgel repült és az egész zuhanás két perc alatt történt. Videón még durvább a repülés vége:

A gép szárnyai letörtek, a törzse kettészakadt és egy patakban szétszóródott. Szerencsére az utasok egy része kimenekült, a kis vízben néhányan a partra mentek.

kis vizbensaját lábán_80771208_80771207

Az egyik szigetre tartó belföldi járaton 58-an voltak, köztük az 5 fős személyzet. A cikk írásakor 23 halálos áldozatot említenek. A pilóták nagyon rutinosak voltak, a kapitány mögött 14 000, a másodpilóta mögött 5 000 repült óra tapasztalat állt. Talán a patak irányában akartak menekülni…

HIDROPLÁNOK Lesz-e újabb aranykor?
Megjelent legújabb e-könyvünk

Néztem egy fél órát egy kínai adó helyszíni közvetítését és összefoglalóját a mentésről, ami nagyon profinak tűnt. Több mint négyszáz ember plusz katonák modern felszerelésben mentettek, erről néhány kép, harmadikként a szárnnyal szerencsésen megütött taxival.

atr2-480x640reuters képtaxi-640x480

A fekete dobozokat megtalálták, emiatt majd nemsokára többet tudunk. Azért az érdekes, hogy a TransAsia második katasztrófája ez egy éven belül, a korábbi ATR 72-600 egy viharban zuhant le, azt senki sem élte túl.

transasia

Miként a maláj gépekét sem, ahol szintén egy légitársaság két azonos típusú gépe szenvedett katasztrófát egy éven belül.

A témához ajánljuk Légikatasztrófa a jövőnek üzen könyvünket.

Címkék: katasztrófák    légitársaság    pilóta    polgári    videó

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL