WALTER – az Ön szeme Budapest egére

WALTER egy mozaikszó, a Web Alapú Légiforgalmi Tájékoztató Elektronikus Rendszer könnyen megjegyezhető neve. Bárki megjelenítheti vele a légi járművek pozícióját és adatait egy adott időpontban, Budapest vonzáskörzetén belül.

WALTER lelkét, a szoftvert a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. kezdeményezése és tervei alapján a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Közlekedésinformatikai Központja fejlesztette ki és helyezte üzembe. A HungaroControl honlapján, de önálló domainen is –https://walter.hungarocontrol.hu – elérhető új rendszeren élesben követhető és 15 napra visszamenőleg lekérdezhető a főváros feletti légi forgalom alakulása.

WALTER1

Kattintsunk, próbáljuk ki WALTER képességeit. A rendszerben először a mi megfigyelői pozíciónkat és területünket jelöljük ki, ami egy 3,7 kilométeres kör lesz. Középpontját címbeírással, GPS koordinátákkal vagy egyszerűen a térképre bökve rögzíthetjük.

Ha van körünkben forgalom, akkor megjelennek a repülőgépek, a kis ikonra kattintva pedig oldalt a járatszámon kivül a rá vonatkozó további adatok. Melyik reptérről melyikre repül a járat, milyen magasan és mekkora sebességgel, mi a repülőgép típusa.

HIDROPLÁNOK Lesz-e újabb aranykor?
Megjelent legújabb e-könyvünk

Aki a lakóhelye feletti gépmozgásokat figyelné, annak különlegesen érdekes lehet, hogy WALTER megmutatja, tőle milyen messze repül a gép. Nemcsak a le-felszálló gépeket látjuk, hanem a 10 kilométernyi magasságon útvonalon repülőket is, hiszen a rendszer a HungaroControl radaradatait használja.

WALTER kezdeti lépéseit segítsük visszajelzéseinkkel, javaslatainkkal, amelyek eredményeit a HungaroControl anonim módon, statisztikai célból feldolgozza és felhasználja WALTER további fejlesztései finomhangolására. Én szívesen látnám a légitársaság nevét is az adatok között, hiszen a konkurensen, a Flightradar24 oldalon ezt is olvashatjuk. Akit érdekel az egész pesti légtér, az válthatja a pozíciókat és akkor valószínűleg mindig talál gépet.

A HungaroControl nemzetközi elismertségét és sikereit többek közt annak köszönheti, hogy mindig élen járt az innovatív szolgáltatások és a technológia fejlesztésében. A WALTER naprakész adatokat szolgáltat a főváros feletti légi forgalom alakulásáról, így rendkívül fontos szerepet játszik a lakosság és az önkormányzatok korrekt tájékoztatásában is – mondta Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója.

Címkék: légi irányitás    légitársaság    polgári    repülőgép    repülőtér    ujdonságok

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL