SpaceX – visszafelé a rakéta még nem tökéletes

Elon Musk-nak félig sikerült csak a történelmi tett. A Falcon 9 rakéta első fokozata visszafelé telibe találta a tengeri drónhajó repteret, csak nem elég finoman. Amit előtte az űrbe vitt, az ötödik teherűrhajót pár órája kirakodták a Nemzetközi Űrállomáson.

A NASA korábban kiszervezte a teherfuvart a Nemzetközi Űrállomásra. Többen kaptak megbízást, de csak a SpaceX viszi fel az árut, hozza vissza az eredményeket. Immár ötödször.

musk

A képen Elon Musk, a SpaceX megálmodója és főnöke, mikor az űrbizniszbe jött, egyből a többször felhasználható eszközökben látta a jövőt. Addig egy teherűrhajóra csak odafelé adtak jegyet, mert az egy küldetésben komplett megsemmisült. Musk eleve olyan rendszert tervezett és épített a Dragon teherűrhajóval és a Falcon9 rakétával, amelyben az űrhajó megrakodva visszatér a földre és kis karbantartás után mehet újra.

Még olcsóbb lenne az űrutazás, ha a rakéta is megmaradna, pontosabban annak első fokozata. Ezért Musk már a 3-4 küldetésben visszahozta a tengerre az első fokozatot, ejtőernyővel. De a repülés sokkal elegánsabb lenne, ha a rakéta a saját “talpán”, toló-egyensúlyozó sugarával saját lábán landolva térne vissza.

<grafika

A Falcon9 első fokozata 240 kilométer magasan 4600 km/h sebességnél válik le és kezdheti meg a landolást. Innen el kell találnia a tengeren egy 100×50 méteres téglalapot, álló helyzetben. Közben a több mint háromszoros hangsebességről pedig egy szaporábban sétáló ember sebességére, 7 km/h mértékre kell lelassulnia.

HIDROPLÁNOK Lesz-e újabb aranykor?
Megjelent legújabb e-könyvünk

Az utóbbi még nem ment tökéletesen szombaton, a sötét, a köd meg Elon Musk tudja, mi miatt. De nincsenek kétségeim, hogy egy-két fuvar alatt ezt is megoldják.

hajó1hajó2hajo3

Musk nem véletlenül választott drónhajót, mert az is tud mozogni a rakéta felé, így könnyebb eltalálni az űrből a leszálló területet. Aztán a drónhajó nemcsak fogadhatja, hanem majd indíthatja is az űrhajót, a kilövés is innen történhet. Az Egyenlítőnél a legkönnyebb fellőni egy űrhajót, a mozgó kilövőpad odamehet az optimális helyre és akkor kisebb tolóerejű rakéta is elég.

Musk már dolgozik a Dragon emberes változatán is, a képen láthatóan 7 űrhajóst vihet majd egyszerre, ami a jelenlegi terhelés mellett – 2 270 kilogramm volt a teheráru – komoly csomagteret is fog tartalmazni. A SpaceX 2017-re ígéri az első repülést, a NASA már szerződést kötött erre vele.

űrhajósok

Két éve írtam az első e-könyvemet a Milliárdosok az űriparban cimen, benne Elon Muskot éreztem a legígéretesebbnek, de tempója akkori elképzelésemet is felülmúlta.

Címkék: drón    hirek    polgári    ujdonságok    űr

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL