Kipányvázott léghajó Washington védelmére

Tavasztól két kikötött óriásléghajó lebeg majd az amerikai főváros környékén, hogy minél korábban észlelje a rakéta és dróntámadásokat és segítse elhárításukat. A héten mutatták be az új eszközt.

A bemutató során kiemelték, hogy a rendszer ötször-hétszer olcsóbb, mintha erre a célra egy légiflottát kéne a levegőben tartani. Olyan mintapéldányról van szó, amit a jövőben majd nemcsak Amerikában, hanem külföldön is alkalmaznak majd.

army blimp shipNORAD-to-launch-JLENS-surveillance-blimp-over-Washington (1)NORAD-to-launch-JLENS-surveillance-blimp-over-Washington

A védelmi rendszer neve röviden JLENS, ami a Joint Land Attack Cruise Missile Defense Elevated Netted Sensor System megnevezésből képzett mozaikszó. Két 80 méter hosszú szivar alakú fehér léghajóból áll, amelyeket három kilométer magasra engednek fel. A szivarok hasán találhatók az érzékelők. Az egyik körbe pásztázza a területet és észleli a célt, a másik pedig segít a földi radaroknak a rakéta vezérlésben.

A léghajókon tehát nincs fegyver. A videón megmutatják, hogy töltik fel a ballont.

Sőt, a tájékoztatón kiemelték, hogy a léghajókon kamerák sincsenek, így a Baltimor városában lakóknak nem kell izgulniuk attól, hogy megfigyelik őket.

Címkék: hirek    katonai    külföld    légi irányitás

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL