G20 – a világ vezetőinek repülőgépei

Az ausztrál város, Brisbane a hétvégén a G20 tanácskozásra a világ vezetőit fogadta, akik sok-sok Air Force One-nal érkeztek a város repterére. Nézzük, az elnökök és kormányfők mivel utaznak, ha dolguk van.

Leskelődtünk már Forma 1 magángépek után, most biztos nem engedtek volna oda bennünket a kerítéshez. A városi strandon egyesek mit sem sejtve élvezték a napot, mások kedélyesen tüntettek, a vezetők pedig coala mackót simogattak.

strandbábukangela

Még mindig a Boeing Jumbo, a B747 a király. Obama gépét, az amerikai Air Force One-t szinte mindenki ismeri, de Kína, India, Japán, Dél-Korea, Szaud-Arábia is ezt a típust használja.

obamaindia
japansaud

Az európaiak természetesen Airbus-szal jöttek, de a régebbi típusokkal repülnek. A német kancellár és a francia elnök a kifutó négy hajtóműves A340-et, a spanyolok pedig A310-et.

a340 francianémetspanyol

A komolyabb repülőgépgyártó nemzetek vezetői – nemcsak Obama – saját típussal utaznak, mintegy reklámozva azt. Putyin orosz elnök egy Iljusin Il-96 óriás géppel, Brazília elnök asszonya pedig a legnagyobb Embraerrel, a E195-tel érkezett. A vezetők biztonságára az ausztrál légierő gépei vigyáztak.

putyinbrazilausztrál légierő

Nemcsak európai, hanem amerikai kifutó típusok is leszálltak a kifutóra. Dél Afrika elnöke egy szinte old timer Boeing B727-tel érkezett, vajon hogy repülte át az óceánt? Mexikóból B757 jött, ilyen típus repülte az amerikaiak második gépét is.

mexicoamerika2dél

Mindenkit nem vettünk sorra, de Putyin IL-76-os teherhordó gépével búcsúzunk. Mögötte, katt, a first ladyk is szeretik a coala mackókat.

il76

Címkék: hiresség    képtár    külföld    repülőgép    repülőtér

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL