Google és a Hangar One

A héten a Google bemutatta, miként lehet egy amerikai nemzeti ereklyét megmentve az óriáscég űr- és repülési profiljának méltó helyet teremteni.

San Francisco-ban a Moffett Field a harmincas években a haditengerészet óriásléghajó bázisa volt, hozzá méltó hatalmas hangárral. A Hangar One 345 méter hosszú, 94 méter széles és 60 méter magas méreteiben elfért volna három Titanic gőzős egymás mellett.

macon

Az óriásléghajók megsemmisültek, a hangár maradt. Közben a régi képre kattintva, mögötte látható módon kiépült mellé egy nagy repülőtér még két kisebb hangárral.

A haditengerészet a bázist néhány évtizede átadta a NASA-nak, a hangárt meg pár éve kikezdte az enyészet, a NASA-t meg éppen ezekben az években érte el a költségvetési megszorítás időszaka. A közönség egyébként nagyon csodálta a félmeztelenre vetkőztetett monstrumot.

léghajóhangeroneHangar-One

Pár éve a három Google fönök felajánlotta a hangár felújításához szükséges 33 millió dollárt, a repülőgép flottájukat – Boeing B767 és egy kisebb a képeken – szerették volna benne tárolni. A bázis egyébként három kilométerre található a Google központjától és nem mellékesen egy hatalmas, logisztikai bázisnak is kiváló repülőtér. Az a legkevesebb, hogy a főnökök flottája itt jól ellesz meg jön vele még egy golfpálya is.

Tárgyalgattak, aztán egyre nagyobb volumenű lett az üzlet, végül a héten az egész bázist hatvan évre a Google egyik Planetary Venture nevű leányvállalata 1,16 milliárd dollárért kibérelte. A NASA jó üzletet kötött, mert a jelentős bevétel mellett megszabadult az évi 6 millió dolláros fenntartási költségtől és a helyreállítási kötelezettségektől is.

lunarxprizelarrykicsigoogledronedrone1hanger 1 flag

A Google meg parádés helyszínt szerzett az űripari meg robot és drón fejlesztéseinek. A Hangar One egy olyan emblematikus műemlék épület, amely elég nagy belső légtérrel rendelkezik ahhoz, hogy akár titkos drón kísérletek is folyhassanak benne.

Számban is gyarapodnak az amerikai légi ipari és űrmilliárdosok, akik csak úgy mellényzsebből, nekik lassan aprópénzként dollár százmilliókat fordítanak a hagyományok megőrzésére. Nemrég Jeff Bezos, aki már drónokkal fuvaroz könyveket, kétszázmillió dollár kifizetésével mentette meg a Washington Post nevű hires újságot.

Címkék: drón    repülőtér    ujdonságok    űr

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL