KLM légi búcsúja az utolsó Douglas repülőgépétől

A világ legrégebbi légitársasága és a Douglas gépek legnagyobb használója a világon utolsóként vonta ki az utasszállító forgalomból a háromhajtóműves MD-11 óriásgépeit. Tegnap mind a három példány természetesen telt házzal Amszterdamból egy órát búcsú-sétarepült.

Az idén 95 éves KLM a Douglas gépeivel lett naggyá. Irtunk már az első DC-2 bevonásáról a batáviai járatba. Azóta a kettőtől a tízig egyesével növekedő összes Douglas géptípust repülték, utoljára a DC-10-ből modernizált háromhajtóműves MD-11-eseket.

farewell

A DC-10 eredetileg a Boeing B747 versenytársa volt. A sors fintora, hogy a modernizáltabb MD-11 változatot a végén már az egykori konkurens, a Boeing gyártotta, akibe beolvadtak Douglasék.

A KLM az utasváltozatot legutóbb három osztályos formában repülte. 24 ágyas szék és két kabin az első osztályon, 38 szék a komfortosabb turista osztályon és végül 223 szék a nagykabinban, ahol a turisták 11-en ülhettek egy sorban. Az MD-11 utazósebessége majdnem ezer kilométer óránként és több mint 12 ezer kilométer a hatótávolsága.

md1md2md3

A búcsúrepülés videó előtt két videót ajánlunk. Az egyik a fékszárnyak monumentalitása, repülés közben ki és be az ablakból nézve, a másik pedig egy utolsó leszállás ünnep, a nézőpontot a pilótafülkéből és kívülről váltogatva.

A tegnapi ünnepi búcsúrepülésen a fedélzeten emléktárgyakat is osztogattak.

Az utolsó repülés tisztelgés volt a Douglas gépei előtt, hiszen a leszállást követően egy a képen látható DC-3-as mellé parkoltak be utoljára.

dc3

Egyszer utaztam ilyen típusú géppel az óceánon át, amit a nagysága miatt azonnal szívembe zártam. A függőleges vezérsíkja szinte ráborult a ferihegyi terminálra, a harmadik hajtóműve pedig egy hajó kéménnyel vetekedett. Soha nem felejtem el meredek bedőlését az itthoni leszállás előtti utolsó fordulóban, amikor már az utasok zöme Stuttgartban kiszállt.

Örülők, hogy a KLM fanok mozgalmat indítottak azért, hogy az egyik MD-11 kerüljön a múzeumba, ahol alkalmanként repülhetne is.

Címkék: hirek    légitársaság    repülőgép    videó

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL