Piaggio Aerospace, a légi Ferrari új gyáravatója

Múlt héten az olasz miniszterelnök jelenlétében nyitották meg ünnepélyesen a Piaggio Repülőgépgyár új ötvenezer négyzetméteres üzemcsarnokát. Itt gyártják majd az új Avanti EVO-t, a P1HH drónt és a rakétával felszerelt katonai járőrgépet is.

A Mubadala konszern, az új abu dhabi állami tulajdonosok rákapcsoltak, több mint 140 millió euróból épült meg egy év alatt az új üzem. A Piaggio egyre inkább katonai gyár lesz, az olasz hadügyminiszter jelenléte is ezt szimbolizálta, bár az eredeti fejlesztésük, a légi luxus Ferrari is jelentős modernizáláson esik át. Genovától nem messze, Villanova d’Albenga kisvárosban Matteo Renzi a múlt héten vágta át a szalagot, mögötte képen meg a gyárépület.

szalag

A hír kapcsán úgy látjuk, nemsokára összeér majd az, ami összetartozik, bár a hivatalos kommunikációban erről még nem beszélnek.

Két éve döntöttek az Avanti személyszállító típusuk drónná való továbbfejlesztéséről, a P1HH drón szűzrepülése még egy átalakított példánnyal történt pont egy éve.

A műszerfalat kiszedték, berakták egy konténerbe a földön a pilótákkal együtt, akik onnan vezetik a gépet. Egyelőre még az eljárások is olyanok, mintha a pilóták még fenn ülnének a repülőgép pilótafülkéjében. Például a leszállásnál bemondja a robot a csökkenő magasságot, a dzsojsztikkal irányíthatnának föntről is….

Amit nem látunk, azt meg tudjuk, hiszen ma már egy ekkora drón nem élhet meg a piacon intelligens robotpilóta nélkül, amikor az előre beadott feladatok alapján maga vezeti magát. 16 órát tölthet a levegőben egy felszállással, még nincs szó légi utántöltésről.

p1hh1p1hh2p1hh3

Váltsunk át a személyszállító változatra, amit újabban Avanti EVO néven fut. Utasterében hat fő luxus körülmények között, kilenc fő pedig kényelmesen elfér. Talán a tolópropellerek miatt a leggyorsabb turbóhajtóműves személyszállító lesz a világon 750 km/óra csúcssebességgel. Ehhez negyven százalékos fogyasztás csökkenést párosítanak majd.

evo1evo2evo3

Szerintem csak idő kérdése, mikor jön egy olyan vevő, aki mixelni szeretne. Aki a légi Ferrarijához, az Avanti EVO-hoz drón fedélzeti irányítási rendszert vásárolna.

Ajánlott olvasmányunk:
Utasszállító repülőgépek pilóták nélkül?

Címkék: drón    Dubai    katonai    pilóta    polgári    uav

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL