Egymillió utas felett teljesít a kolozsvári repülőtér

Sas Lóránt Németországban dolgozó erdélyi magyar volt az idei egy milliomodik utas a kolozsvári repülőtéren, aki a Lufthansával repül rendszeresen.

A fejlesztés meghozta gyümölcsét. A kolozsvári nemzetközi repülőtéren új terminált és egy éve a régi mellé 2100 méter hosszú új kifutópályát építettek.

1

Az idén hat héttel korábban érték el a bűvös számot és év végére várható a tíz százalékos forgalomnövekedés, ami szintén rekord lesz a reptér életében.

Wizz Air, Lufthansa és a Tarom a legnagyobb légitársaságok, ebben a sorrendben ők hozzák a forgalom zömét. Mint cseppben a tenger mutatkozik meg az utas karakter az ünnepeltben. Az Európában vendégmunkásként dolgozók közül repül a legtöbb utas, no meg egyelőre még a rossz utak segítik a Kolozsvár-Bukarest közötti napi Tarom járatokat. Továbbá a cargo forgalom is jelentős, a reptér pedig már a második éve nyereséges.

A Kolozs Megyei Tanács működteti Románia második legnagyobb légikikötőjét, még 15 nemzetközi forgalmi státuszú repülőtér van a rangsorban mögöttük. Azért az elgondolkodtató, hogy kétszer annyi lakosra vetítve több mint ötször annyi nemzetközi repülőtér él meg Romániában, mint Magyarországon.

cum-ajungi-in-cjdán tánccsoport performanszaépitkezés

A megye valahonnan önti a pénzt a reptérbe, mert a fejlesztések itt nem állnak meg, folyamatban van az új pálya 3500 méteresre való meghosszabbítása. Nem probléma a harmadik képen jól láthatóan útban levő Kisszamos folyó sem, már ássák neki az új medret. Meg dán performanszoknak is helyet adnak, hadd vigye hírüket a világ.

A növekedés folytatódik, hiszen a Wizz Air decemberben hozza majd a kolozsvári bázisára a negyedik Airbuszát. David Ciceo igazgató reményei szerint pedig 7-8 éven belül közvetlen repülőjáratok indulhatnak Kolozsvárról az Amerikai Egyesült Államok repülőtereire.

plane-spotting3-024plane-spotting3-009plane-spotting3-035plane-spotting3-064plane-spotting3-058plane-spotting3-062

A jó eredményekbe az is belejátszik, hogy a helyiek szeretik a repterüket. A kolozsvári Magyar Repülőgépleső Társaság nemcsak gyerekeknek, hanem a felnőtt érdeklődőknek is repülőgép “simogató” napokat szervez. Ott a repülőtéren az előadásokon kívül az érdeklődők bemehetnek a pilótafülkébe, találkozhatnak a személyzettel és másokkal. Hol hallunk ilyen rendezvényekről a mi vidéki reptereinken?

Címkék: fapados    külföld    légitársaság    repülőtér    vidéki repterek

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL