DHL csomag-drón első kereskedelmi járata

A drónok lassan a légi szállítási világ részévé is válnak. Egy nagyágyú, a német DHL Európában elsőként pár napja gyógyszert szállított vele egy német szigetre.

A sárga piros drón egy quadrokopter, amelyre felszereltek egy csomagtartót, ezért hívják szellemesen Paketkopternak, azaz csomag drónnak. A csomagkapszula kapacitása csak 1,2 kilogramm, így nem csoda, hogy először gyógyszerjárat volt.

dhldron1

Az Amazonnal egy időben a DHL egy német egyetemmel közösen hozta létre a csomag-drónt, amely egy GPS alapú teljesen automatikus irányítási rendszerrel rendelkezik. Önállóan korrigálja az oldalszelet, vízálló, ezért esőben, sőt a hóviharban is közlekedhet. Jelenleg egy saját földi állomás is ellenőrzi a csomag-drón repülését, és ha kell, az ottani repülésvezető személy kézzel beavatkozik.

Egyelőre a tartományi és szövetségi közlekedési minisztérium és a digitális infrastruktúrával foglalkozó állami terület, valamint az ottani légi irányítás közreműködésével egy korlátozott légteret alakítottak ki számára.

dhldrón21dhldrón22dhldrón23

A parti Norden város és Just szigete között 50 méter magasan repül a drón naponta többször, már levelet is meg más kisebb csomagokat is szállítva. 12 perc a menetidő, a drónt mindkét állomáson a DHL futárai szolgálják ki, a szigeten egy dizájnos DHL bicikli egy karakteres öregúrral üdítő jelenség.

Bár nem olvastunk még róla, de reméljük, hogy a következő lépés az egyéb forgalom ráengedése lesz erre a légtérre. Valószínűleg az egyetem által tervezett irányítási rendszer elég intelligens ahhoz, hogy önállóan elnavigáljon a többi légi jármű között.

Hiszen a katonai fejlesztések után a kereskedelmi drónok, köztük csomag-drón jövője nem kétséges. Bár ehhez a légtér sterilitás feloldása mellett a csomagtér kapacitásának növelésére és az utazási távolság bővítésére is szükség lesz.

Egyébként az Európai Unió is foglalkozik már a polgári drón repülés beillesztésével az európai légiközlekedésbe.

Címkék: drón    légi irányitás    polgári    uav    ujdonságok

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL