Sikertelen géprablás a forradalom előestéjén

Tavaly már az ünnepi évforduló kapcsán irtunk egy 1956-os belföldi MALÉV gépeltérítésről, amely sikeres volt. Most az ünnep tiszteletére egy akkori sikertelen géprablási kísérletet mutatunk be.

1956 október 15-én a MALÉV Budapest-Szombathely-Zalaegerszeg menetrendszerinti járatára egy négy fős csoport azzal a céllal szállt fel, hogy a két vidéki város között a Li-2es típusú gépet elfoglalja és azzal nyugatra szöknek.

HA-LIB11

Ők nem tudták, hogy a nyári sikeres géprablás miatt nem egy, hanem kettő fegyveres civil ruhás utaskisérő repült velük. Ami mai szemmel elképzelhetetlen, a géprablók vezetője géppisztolyt vitt fel magával a gépre, természetesen a csomagba rejtve.

Másrészt fokozták a felderitést is, mert a csoport ötödik tagját még a felszállás előtt lekapcsolták. A tűzharcban a géppisztolyos géprablót lelőtték, többen, köztük utasok megsebesültek, a LI-2-es visszafordult a szombathelyi repülőtérre.

HA-LIB22

Aki a részletekre kíváncsi, két leirást ajánlunk. Kedvenc oldalunkon, Zsaludek Endre Li-2 gyüjteményében a történet az oldal alján lényegre törőbb és további fotókkal illusztrált, míg egy történész oldalon hosszabb a beszámoló.

Amúgy mind a ketten érintik a nyári sikeres géprablást is, annak körülményeiről, amelyek az októberi akcióra is illenek, pedig tavaly irtunk.

A filmet holnap, október 23-án 17 óra 55 perckor vetítik újra az M1 adón.

Címkék: belföldi utas    légitársaság    polgári    repülőgép    vidéki repterek    videó

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL