Légimentő helikopter Pekingben és Sármelléken

Megelőztük Kínát, mert ők még csak most vették az első olyan EC135 típusú mentő helikoptert, ami nálunk már régóta életeket ment. A sármelléki gépről képriportot füzünk a kínai hírhez, minden képre kattintson.

Kicsit furcsának tűnik, hogy Kína fővárosában, Pekingben, ahol másfélszer annyi ember él, mint Magyarországon, csak most indul el a helikopteres légi mentés. Ennek talán az is az oka lehetett, hogy ezer méter magasságig a kínai légteret a civil repülés számára csak nemrég nyitották meg.

Exif_JPEG_PICTURE

Amúgy nálunk is ezek az EC135 típusú helikopterek a légimentő eszközök. Tavaly egy hétvégét eltöltöttünk Sármelléken, a képek ott készültek.

Visszatérve Kínára: az Airbus Helicopters – leánykori nevén Eurocopter, ebből maradt az EC jelzés – már rendelkezik kínai leányvállalattal, aki eladott egy légi mentésre felszerelt EC135 helit, amit nemrég adtak át Németországban a 999 Center Sürgősségi Mentőközpontnak, a Kínai Vöröskereszt pekingi részlegének.

Exif_JPEG_PICTUREExif_JPEG_PICTUREExif_JPEG_PICTURE

A személyzetet is még Németországban képzik, köztük egy Pekingből érkezett orvos csoportot is, akiket Köln környékén tanítanak be a helikopter egészségügyi eszközeinek használatára.

Exif_JPEG_PICTUREExif_JPEG_PICTUREExif_JPEG_PICTURE

A 999 Center számára a második helikopter leszállítása 2015 első negyedévében várható, és a civilszervezet és a gyártó már aláírta a szándéknyilatkozatot két további kicsit nagyobb, EC145 forgószárnyas leszállításáról is.

Sármelléken mesélték, hogy sok életet mentettek már meg vele, Bárhol leszállhatnak, kétszáz fölötti sebességgel a riasztás után gyorsan odaérnek a baleseti helyszínre, illetve onnan a kórházba.

Exif_JPEG_PICTURE

Amúgy az Airbus több mint ötszáz légi mentő helikopterrel a világpiac hatvan százalékát uralja. Sármelléken meg óriásgép is járt nemrégen.

Címkék: Balaton    helikopter    képtár    külföld

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL