Qantas Airbus 380 a világ leghosszabb útvonalán

A múlt héten elindult a legek járata. A világ legnagyobb utasszállító emeletes repülőgépe a világ leghosszabb közforgalmi útvonalán Sydney és Dallas között egy szuszra repülte át az óceánt.

Néhány imponáló adat. A távolság 13 800 km, az Airbusban alig marad 1000 kilométer tartalék. 15 óra Amerikába, fél órával több visszafelé a repült idő. Majdnem 500 utas, induláskor körülbelül 250 tonna kerozin, több mint 600 tonna felszállósúly, mindehhez csak egyszerre két pilóta kell, maximum két váltószemélyzettel.

viz

Kedd kivételével mindennap repülnek.

táv

Megadták a módját a legek járatának. John Travolta kapitány, egyébként Qantas nagykövet az első járat indulásakor Dallasban szakállasan köszöntötte az utasokat. (Nem hiszem, hogy most vezette volna a gépet.) A kenguru az óriás Airbus függőleges vezérsíkján amerikai Stetson kalapot húzott a fejére csillagos kék sállal. Steak-kek, tortillák, Route 66 sör színesítette a speciális étel- és itallapot.

travoltakalapsör

Amúgy az útvonal nem előzmények nélküli. A Qantas már hatvan évvel ezelőtt egy Connie-val, vagyis a Lockheed Constellation-nel öt leszállással 30 óra alatt repülték meg az utat San Francisco-ig. Húsz évvel ezelőtt egy Boeing B747 tartotta errefelé a rekordot.

connie1

Egyébként a Qantas mindig adott az eleganciára. Az első nagy fehér bálnát az első ausztrál pilótanőjükről, Nancy Bird-ről nevezték el, aki nyolcvan év feletti hölgyként még utazott is rajta.

Címkék: hirek    hiresség    légitársaság    repülőgép

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL