Magyarország az Európai Űrügynökségben

Sikeresen lezárta Magyarország azt a tárgyalási folyamatot, melynek eredményeként hazánk az Európai Űrügynökség (ESA) teljes jogú tagjává válhat.

Az ESA hollandiai űrközpontjában lezajlott tárgyaláson a felek véglegesítették Magyarország csatlakozási szerződését, egyeztettek az ESA önkéntes programjaiban történő részvétel lehetőségeiről és azokról az intézkedésekről, amelyek a csatlakozás után elősegítik majd a magyar űripar felzárkóztatását a nemzetközi élvonalhoz.

samanta cristoforetti1

Samantha Cristoforetti, olasz ESA űrhajósnő
külső űrmunkára készül, nemsokára fellövik és bevetik

A csatlakozási tárgyalásokat az elmúlt évben kezdtük meg, a mostani tárgyaláson sikeresen lezártuk az összes függőben lévő kérdést, az ESA pedig ismertette a csatlakozási folyamat további lépéseit. A kormány a lezárt tárgyalások ismeretében hozza meg döntését a teljes jogú taggá válásról.

A jelenlegi, ún. „európai együttműködő állam” státuszunk tíz éves időtartama alatt a hazai cégek és intézmények közel száz különböző ESA projektben vettek részt – jelentette ki Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár.

A csatlakozási folyamat keretében az Európai Űrügynökség munkatársai 2014 márciusában felmérték a magyar űrszektor jelenlegi állapotát és lehetséges fejlődési lehetőségeit. A felmérés során mintegy 40 céget, intézményt, egyetemi és kutatóintézeti csoportot hallgattak meg azzal a céllal, hogy a csatlakozást követően javaslatot tehessenek Magyarország számára a különböző programokban történő eredményes részvételre.

Az Európai Űrügynökség (ESA) 20 tagországot számláló nemzetközi szervezet, amelynek a tudományos kutatás mellett elsődleges feladata az űrtechnológia célzott fejlesztése, az űripar növekedésének katalizálása, űralapú infrastruktúrák kiépítése és hasznosítása (műholdas navigáció, távközlés, meteorológia, stb.).

gagarin gyulaházán

Nemcsak szobrot avatunk, hanem

Az ESA következetesen működteti a földrajzi visszatérítés elvét, vagyis minden ország ipara az ország hozzájárulásával arányos mértékben vehet részt a programokban. Az ESA garantálja, hogy a befizetett hozzájárulás arányos része pályázatok útján visszaáramlik a tagországba.

A belépéssel egyidőben az ESA összes ipari tendere megnyílik a csatlakozó ország vállalatai előtt, az szervezet pedig több éven át felzárkóztató-segítő programokkal gondoskodik arról, hogy az új tagállam ipara a befizetésekkel arányosan részesüljön a visszatérítésből. Az ESA éves költségvetése megközelítőleg 4 milliárd euró.

A magyar űripari vállalatok régi vágya teljesült.

Ajánlott cikkünk:
Samantha Jelenával dolgozik majd együtt a Nemzetközi Űrállomáson

Címkék: hirek    űr

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL