Orosz űrhajósnő a Nemzetközi Űrállomáson

Ma hajnalban fellőtték Jelena Szerova kozmonautanőt – hogy az orosz terminust használjuk -, aki hat óra utazás után bekopogott a Nemzetközi Űrállomásra. Az oroszok valamiért háttérbe szorították a nőket, több mint ötven év alatt, több mint száz kozmonauta közül Jelena csak a negyedik nő.

Tyereskova, a világ első űrhajósnője ösztönözte, hogy űrrepülésének ötvenedik évfordulóját egy újabb nő felküldésével ünnepeljék, ha már ő nem mehet újra. Hiszen John Glenn-nek megadták az amerikaiak ezt az időskori élményt.

szerova1

Jelena a 35 fős kiképzési osztályban az egy szem nő volt, már tavaly nyilatkozott arról, hogy reméli, az űrben ünnepli a félszázados női évfordulót. Sebaj, csúsztak vele több mint egy évet, de már Jelena Szerova első orosz nőként megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra.

szerova20szerova21szerova22

Szegényt első űrbéli sajtóértekezletén méltatlanul cikizték az újságírók, hogy vitt-e magával smink készletet, hogy mos majd hajat és miként neveli a hat hónap alatt az űrből a 11 éves lányát. Hogy mi lesz a munkája ott fenn, az valahogy elsikkadt.

szerova31

Jelena fedélzeti mérnökként a hat hónap alatt orvosi és mikrobiológiai kísérleteket fog végezni, de közreműködik majd egy japán projektben, ahol a súlytalanságban inzulint gyártanak. Rengeteget fog az ablak előtt lebegni a Földet fényképezve, blogot is ír majd, sőt takarít is. A kinti űrmunkát – nincs már űrséta – belülről támogatja majd, nyilván ő lesz az öltöztetőnő, aki felsegíti a szkafandert a kollégára.

Két hónap múlva újra írunk róla, lehet, hogy addig amerikai kolléganője, Karen után szabadon ő is közread majd egy hajmosós videót?

Címkék: hirek    hölgypilóták    űr

Szóljon hozzá!

STA TRAVEL